09 Jun 2016 Lezing 23 juni Architectuurcentrum Rondeel

/media/molenaarenco/images/news/originals/joris-molenaar-christine-jetten-z-steen-foto-ruud-pijnenborg_2016_06_09_093122.jpg

Baksteen, van drager naar bekleding

Lezingenavond op donderdag 23 juni 2016 om 20.00 uur
Locatie: Stromarkt 18 C, Deventer

Jaarlijks worden in Nederland 1188 miljoen bakstenen geproduceerd en uitgelegd betekent dit 249.000 km baksteen. Bijna 6 keer rond de aarde!

Voor Architectuurcentrum Rondeel aanleiding om een avond te organiseren voor iedereen die zich met baksteen bezighoudt en meer wil horen over de toepassing, de steenkeuze en het verschil in het gebruik van baksteen vroeger en nu.

De eerste inleiding wordt gegeven door de heer Johan Venema directeur van Venema Restauratie in Apeldoorn. Hij zal een inleiding houden over het werken op authentieke en traditionele wijze: het metselen en voegen zoals men dat 150 jaar geleden ook deed, volledig op kalkbasis. Er wordt geen druppel cement gebruikt. Een kleine greep uit de referenties van Venema Restauratie zijn het Rijksmuseum Amsterdam, de kademuren in Deventer en Museum de Fundatie in Zwolle.
De tweede inleiding die avond wordt verzorgd door architect Joris Molenaar van architectenbureau Molenaar en Co te Rotterdam. Hij vertelt ons over zijn ideeën over textuur en reliëf in baksteen als de ‘jas’ om een gebouw……: ‘baksteenarchitectuur en de vrijheid om je eigen tenue te kiezen’, het zoeken naar nieuwe vormen en toepassingen van baksteen nu dit klassieke materiaal van drager bekleding is geworden.
We starten om 20.00 uur met het programma en de zaal is open vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis.
Locatie: Architectuurcentrum Rondeel, Stromarkt 18 c, Deventer.
De expositie Steengoed… Keibest is nog te bezichtigen t/m 10 juli 2016
Zie ook website: www.rondeeldeventer.nl
Architectuurcentrum Rondeel, Stromarkt 18c, Deventer, tel. 0570 611901