« back to all projects

Restauration Justus van Effencomplex

Restauration Justus van Effencomplex

Prestigieuze ‘2016 World Monuments Fund/Knoll Modernism Prize’ toegekend aan de restauratiearchitecten

De restauratie van het Justus van Effencomplex, het wereldberoemde woongebouw in de Rotterdamse wijk Spangen, is bekroond met de prestigieuze 2016 World Monuments Fund/Knoll Modernism Prize. Dit werd maandag 7 november bekendgemaakt in New York. De prijs is toegekend aan de restauratiearchitecten Molenaar & Co architecten, Hebly Theunissen architecten en Michael van Gessel landscapes, die dit monument van de volkshuisvesting in opdracht van Woonstad Rotterdam hebben gerenoveerd en gerestaureerd.

Het Justus van Effencomplex is ontworpen door Michiel Brinkman en opgeleverd in 1922. Dit markante woongebouw is een opmerkelijk voorbeeld van vroeg modernisme en verwierf internationale bekendheid door zijn hovenstructuur en de destijds nooit eerder vertoonde opgetilde woonstraat, die moest bijdragen aan het gemeenschapsgevoel in het complex. Deze eerste galerijbouw maakte het Justus van Effencomplex een voorbeeld voor latere generaties architecten en stedenbouwers.

Na een zorgvuldige voorbereiding is in opdracht van Woonstad Rotterdam tussen 2010 en 2012 de ingrijpende restauratie en vernieuwing uitgevoerd. Uitgangspunt daarbij was het herstellen en terugbrengen van het gebouw in zijn oorspronkelijke waarde en luister, gecombineerd met een rijke schakering van comfortabele, moderne woningen in het complex. Samen met de bovenstraat is de nieuw ingerichte binnenhof een krachtig samenbindend element van het Justus van Effen complex. Op deze manier heeft het fijnzinnig gerestaureerde en gemoderniseerde complex niet alleen waarde in zichzelf, maar ook een zichtbaar effect op de wijk Spangen.

Volgens de jury van de 2016 World Monuments Fund/Knoll Modernism Prize laat het Justus van Effencomplex zien dat sociale huisvesting meer kan zijn dan simpelweg het verstrekken van woonruimte. De jury roemt de architectonische betekenis, de bijdrage aan de toekomst van de wijk Spangen, en de uitmuntende manier waarop de restauratiearchitecten het complex nieuw leven hebben ingeblazen.

Deze tweejaarlijkse prijs wordt dit jaar uitgereikt op 5 december in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York. Na de overhandiging verzorgt het winnende architectenteam een lezing.

Voor afbeeldingen kunt u zich richten tot db@molenaarenco.nl

Meer informatie op de website van het WMF:https://www.wmf.org/2016-world-monuments-fundknoll-modernism-prize

Archief