« back to all projects

Uitreiking World Monuments Fund/Knoll Modernism Prize 2016

Uitreiking World Monuments Fund/Knoll Modernism Prize 2016

Op 5 december was de uitreiking van de World Monuments Fund/ Knoll Modernism Prize 2016 uitreiking in het Museum of Modern Art (MoMa) te New York.

Op 8 november werd bekendgemaakt dat Molenaar & Co architecten, Hebly Theunissen architecten en Michael van Gessel landscapes de prestigieuze World Monuments Fund/ Knoll Modernism Prize 2016 hebben gewonnen. Zij worden bekroond voor de restauratie en renovatie van het wereldberoemde Justus van Effencomplex in Rotterdam-Spangen dat tussen 2010 en 2012 ingrijpend werd gerestaureerd in opdracht van Woonstad Rotterdam. De prijs is uitgereikt door Mr. David, Mr. Cogan en Prof. Barry Bergdoll, voorzitter van de zevenkoppige jury van gerenommeerde specialisten waaronder Prof. Jean Louis Cohen en Prof. Kenneth Frampton. Het Justus van Effencomplex opende in 2012, werd een jaar later bekroond met de Gulden Phoenix Rijksprijs voor Renovatie, en kreeg in 2014 de Roterodamum Restauratieprijs.

Het Justus van Effencomplex is ontworpen door Michiel Brinkman en opgeleverd in 1922. Dit markante gebouw is een opmerkelijk voorbeeld van vroeg modernisme en verwierf internationale bekendheid door zijn hovenstructuur en de destijds nooit eerder vertoonde opgetilde woonstraat (de voorganger van de latere galerijbouw). Volgens het restauratievoorstel '100% monument, 100% nu' werd het complex ingrijpend gerestaureerd en gemoderniseerd naar hedendaags wooncomfort en energieprestatie.