« back to all projects

De Fierenshoven te Antwerpen

De Fierenshoven te Antwerpen

De Fierenshoven Antwerpen, baksteenmodernisme up-to-date voor 2023

De Fierensblokken bestaan uit twee grootstedelijke woonblokken uit 1937 in de wijk St. Andries, Antwerpen centrum, ontworpen door architect Gustave Fierens. AG Vespa selecteerde Happel Cornelisse Verhoeven en M&Co voor de hoog-niveau renovatie, restauratie en uitbreiding van deze sociale appartementengebouwen. Al in de tender van 2016 voorzagen we een ontwerpstrategie met minimale sloop en maximaal hergebruik van materialen om zo een stap richting CO2-neutraliteit te zetten.

Om beter aan te sluiten bij eigentijdse woonbehoeftes zijn de woningen nu variërend in grootte en typologie met zowel individuele als collectieve woontypes. De bewoners delen verschillende multifunctionele ruimtes en voorzieningen. In de plint aan de Nationalestraat en Kronenburgstraat zijn zowel winkelruimtes als cafés voorzien. Op de hoek van deze straten is een eigenzinnig, nieuw hoekgebouw toegevoegd, dat in materiaal en detaillering aansluit bij het bestaande, maar zichtbaar eigentijds is.

De Fierenshoven zijn een typisch voorbeeld van innovaties uit het interbellum, waarbij destijds nieuwe technieken zoals gewapend beton werden gecombineerd met Art-Deco invloeden tot een baksteenmodernisme, dat nu weer in volle glorie tot zijn recht komt en up-to-date is voor hedendaagse bewoning.