« back to all projects

Poortgebouw Zuider Gymnasium

news item images

Poortgebouw Zuider Gymnasium

Het is de laatste week waarin gestemd kan worden voor de Rotterdam Architectuurprijs 2023. Wij zijn heel trots dat ons project behoort tot de genomineerden en willen daarom graag wat meer inzoomen en vertellen over het poortgebouw met daarin de entree van het Zuider Gymnasium.

De entree van het Poortgebouw is de toegang tot het originele ziekenhuisterrein en de eerste blikvanger van het gebouw, een belangrijk punt in de overgang van het buitenterrein naar de binnenruimte van de school. Tussen publiek en privaat ligt een spanningsveld, zeker voor een zelfstandig gymnasium op zuid dat een toegankelijke uitstraling wil hebben. Bij het Zuider Gymnasium speelde dit, samen met de historische context van de poort, een belangrijke rol in hoe we de hoofdingang van de school ontworpen hebben.

Ons eerste idee was om de oorspronkelijke poort te behouden achter een glaswand (zie schets). Echter, in combinatie met de entreegebied voor leerlingen (doorlopende hal met ontmoetingsruimte) werkte dit niet. Daarom hebben we ervoor gekozen om een ruimte te ontwerpen die een doorkijk geeft naar het achterliggende hof. We hebben gekozen voor klinkers op de vloer en glazen pui zonder stijlen om een open en licht gevoel te creëren. Een deel van de originele glazen poort hebben we daarbij behouden.

Om de bestrating vlak door te kunnen leggen van binnen naar buiten, hebben we een detail ontworpen waarbij de glazen pui geen zichtbaar onderprofiel heeft en wegvalt in de bestrating. Om een prettig binnenklimaat te creëren, is de gehele entreehal aan de onderzijde geïsoleerd. Hierop zijn de klinkers in het zand gelegd. De verwarming wordt geregeld door middel van convectorputten.

Het receptiemeubel voor de conciërge hebben we vormgegeven als een oude ambulance uit de jaren 70. Deze Citroën HY bus is in de originele ambulancekleuren gespoten en van binnen voorzien van verwarming, verlichting, akoestische bekleding en oplaadpunten voor elektronica. Dit naast een volwaardige werkplek die achter het luik aan de zijkant van de bus zit.

We zijn zeer tevreden met het ontwerp van het Poortgebouw en denken dat het goed past binnen de omgeving en de historie van het terrein.

Archief