Oostpoort Amsterdam

Over dit nieuwbouw project

Monumentaal, intiem, gevarieerd, kleurrijk en theatraal

Molenaar & Co architecten ontwierp in Amsterdam Oostpoort twee woongebouwen met winkels. Het dynamische Oostpoort, waar wonen, werken, winkelen, sport en culturele activiteiten samenvallen, ligt in het Polderweggebied op het terrein van de voormalige Oostergasfabriek. Langs de randen van deze plek bevinden zich nu centrumvoorzieningen, waaronder het stadsdeelkantoor; de binnenstraten zijn gereserveerd voor woningbouw met winkels. De stedelijke atmosfeer wordt begrensd door de Ringvaart die langs de wijk loopt en de uitstraling van de 19de en vroeg 20ste eeuwse bebouwing in de Linnaeusstraat. Het intieme stedenbouwkundig plan van Oostpoort met zijn accent op straten en pleinen is van Sjoerd Soeters.

Beide woonblokken,van elkaar gescheiden door de Waldenlaan, staan op een winkelplint en tellen drie en vier lagen met merendeels driekamerappartementen in de sociale huursfeer. Ze liggen in de kern van het plan waar straten, pleinen en architectuur elkaar afwisselen, een filmisch decor dat de bezoeker als het ware uitdaagt verder te wandelen.

Het driehoekige blok, eveneens aan de Waldenlaan, heeft twee ingangen die toegang geven tot de entrees van de appartementen en de ondergrondse parkeergarage. De gevelbehandeling is gevarieerd: zo hebben de appartementen aan de straatzijde ronde erkers met glazen luifels en gemetselde kroonlijsten. Aan de zuidzijde zijn de erkers aangevuld met ronde balkons waardoor een golvende gevelritmiek ontstaat. En aan de noord- en oostgevel hebben de woningen terrassen, gelegen aan een open hof, te gebruiken als buitenkamers. Dubbel hoge glazen winkelpuien en materiaal- en vormaccenten benadrukken de koppen. Bijzonder in dit verband is de holle westgevel aan een driesprong die zich qua vorm herhaalt in de twee aangrenzende woongebouwen en zo een stervormig pleintje vormt. Hier manifesteert de openbare ruimte zich als een Italiaans Barokplein: monumentaal, intiem, gevarieerd, kleurrijk en theatraal.

In het - andere - rechthoekige woonblok met de getordeerde bakstenen zuilen aan het Atlantisplein is een tijdelijke woonvoorziening voor dak- en thuisloze jongeren gevestigd. De gevarieerde gevels van beide gebouwen ontlenen hun referentie aan 19de eeuwse straatbeelden, gebaseerd op onder andere de vlakbij gelegen Linnaeusstraat. Baksteen met sierpatronen en uitkragend metselwerk, vormen een contrast met de open glazen winkelpuien en hun monumentale stalen overspanningen.

Opdrachtgever: Ontwikkelings Combinatie Polderweggebied (OCP)

Uitvoering: Bouwbedrijf De Nijs, Warmerdam, Coen Hagedoorn Bouwgroep, Amsterdam

Oplevering: 2012-2013

Fotografie: Luuk Kramer

2015-02-05-01-14106-41aklein
2014-12-02-11-14106-65a
2015-09-14-02-13291-46
2015-02-25-02-13291-34
2015-02-25-02-14106-77a
2015-02-25-02-14106-36a
2015-02-25-02-13291-71
2015-09-14-02-14106-08a
2015-06-29-04-06310-amsterdam-20polderweggebied-img-200014-jpg

Andere projecten in Nieuwbouw