Zuider Carre Rotterdam

Over dit herbestemming project

Door de fusie van het Zuiderziekenhuis en Sint Clara Ziekenhuis en daarmee het vertrek naar het nieuwgebouwde Maasstadziekenhuis was in 2011 het terrein plus opstallen vrijgekomen voor herontwikkeling. Het ontstaan van het Zuiderziekenhuis gaat terug tot de jaren twintig van de vorige eeuw toen Rotterdam Zuid werd ontwikkeld en het ziekenhuis de centrale voorziening in de tuinstadgordel van Vreewijk werd. De realisatie ging traag en de plannen voor een paviljoenachtige opzet werden meermaals bijgesteld tot het kruisvormige complex met poortgebouw, vier L vormige paviljoenvleugels en een hoofdgebouw om een cour zoals dat uiteindelijk is gerealiseerd. Het illustreert de permanente verandering in dit soort complexen. Ook toen al moesten ziekenhuizen eenvoudig aan nieuwe inzichten aan te passen zijn. In de repetitieve structuur van de gebouwen zie je die flexibiliteit ook heel goed terug.

Het historisch besef van Rotterdam

De vooroorlogse gebouwen van het complex, ontworpen door Gemeentewerken Rotterdam onder architect Ad van der Steur en in 1939 in gebruik genomen, waren in 2011 aangemerkt als monumentwaardig maar nog niet beschermd. Na een ontwikkelaarstender kwam er aanvankelijk weinig terecht van de herontwikkeling ten gevolge van de kredietcrisis en het failliet van De Groenen groep. SWZ Sociale Werkzaamheden Zuidholland bv nam het gebied over met een plan voor sloop en vervangende nieuwbouw met rijwoningen. Dit viel in de politieke discussie rond ‘het historisch besef van Rotterdam’ (2012-2013) niet goed. De gemeenteraad ging slechts akkoord met sloop onder voorbehoud dat het Poortgebouw behouden zou blijven en dat er nog 3 maanden gewacht zou worden met de sloop van Paviljoens en 6 maanden van het Carregebouw. In deze periode is er onder buurtbewoners tegenstand ontstaan tegen sloop en diende het Cuypersgenootschap een aanvraag in voor de monumentenstatus. In de periode van 3 en 6 maanden is er in een samenwerking tussen Impact Vastgoed (als vertegenwoordiger van SWZ Sociale Werkzaamheden Zuidholland BV) en Boei nationale maatschappij tot restaureren en herbestemmen van cultureel erfgoed en goed overleg met de gemeente een plan geboren, Het Zuiderhof. Er zijn twee varianten uitgewerkt waarbij in plan A alleen het Poortgebouw behouden zou blijven en bij plan B het gehele historische Ensemble. In plan B zaten minder woningen maar meer kwaliteit en de Rotterdamse politiek heeft dat omarmt en de raad stemde in met een schadeloosstelling voor de verminderde woningbouwontwikkeling. In dit plan werd het poortgebouw aangemerkt als mogelijke locatie voor het Zuidergymnasium ter versterking van Rotterdam Zuid en het hoofdgebouw voor appartementen. De omliggende nieuwbouwwijk met 123 huur- en koop eengezinswoningen is toen door Impact Vastgoed (ondertussen enig eigenaar van SWZ Sociale Werkzaamheden Zuidholland BV) ontwikkeld en het eerst gerealiseerd.

transformatie

Molenaar & Co architecten werden geselecteerd voor herbestemming van het hoofdgebouw tot appartementen, Eentien architecten kregen de herbestemming van de aangebouwde paviljoens te ontwerpen als grondgebonden woningen en Berns architecten zou de vleugels als ZZP ruimte herbestemmen. De bouwhistorische beschrijving, het transformatiekader en het cascoherstel werden door Polderman verzorgd. Uit de architectenselectie voor het gymnasium in het poortgebouw kwam ook Molenaar & Co naar voren. Dat programma is toen het eerst van de herbestemming gerealiseerd omdat de verhuizing van de school dringend was.

De poort van het ziekenhuis was nooit een vrije doorgang. Het publiek meldde zich bij de portiersloge in de doorgang en werd vervolgens links of rechtsaf het ziekenhuis in verwezen. Het poortgebouw huisvestte van oorsprong op de begane grond de opname faciliteiten en de poliklinieken van het ziekenhuis. In de rechter vleugel was gaande het lange bouwproces (ruim tien jaren) ook de ziekenhuiskeuken en het ketelhuis ingebouwd. Op de verdiepingen was het poortgebouw geheel als verpleegsterspension ingericht met honderden kleine eenpersoonskamertjes, zelfs onder de kap van de vleugels.

het Zuider Carré

Door de poort kwam je op een langgerekt cour beëindigd door het monumentale hoofdgebouw met aangebouwde paviljoens. Het hoofdgebouw zelf, een carré vormig indrukwekkend gebouw, werd na een uitvoerige studie, analyse en optimalisatie uiteindelijk in 72 zeer verschillende appartementen verkaveld, bereikbaar via een nieuwe galerij in de lichthof. De langsdragerstructuur was leidend en de beeldbepalende elementen zijn onderscheidend voor de bijzondere woningen geworden: de erkers van de centrale entreepartij, de glazen trappenhuizen op de buitenhoeken met monumentale natuurstenen trappen, glaspartijen van de onderzoeks- en operatiekamers op de bovenverdiepingen in de kop- en noordgevels en de voormalige kapel midden in de hof. Aan de noordzijde, oorspronkelijk de achterzijde van het ziekenhuis, waren moderne aanbouwen weg gesloopt en lag de gevel op de begane grond open. Daar is centraal in de wijk Zuiderhof een nieuwe entreehal ontworpen en zijn de begane grond appartementen met een glazen aanbouw vergroot.

Zuiderhof, Parel van Vreewijk

Het voormalige binnenhof van het ziekenhuiscomplex wordt herbestemd tot gemeenschappelijke tuin, parkeervoorziening bij de school en de buitenruimtes van de grondgebonden woningen in de paviljoens. Vanuit dit binnenhof is de beleving van het historisch ensemble als hart van de wijk Zuiderhof optimaal. Het hoofdgebouw aan het einde van deze hof wordt nu tweezijdig georiënteerd en krijgt een nieuwe entreezijde aan het noorden zodat het vanaf de wijk Zuiderhof en via het binnenhof bereikbaar is De woonwijk rondom het historisch ensemble is zo georiënteerd dat de zichtlijnen steeds op de behouden bouwdelen uitkomen. Dit centraal in de wijk gelegen gebouw is herbestemd tot woongebouw Het Zuider met 72 zeer verschillende appartementen. Er is een varieteit van compacte en ook zeer ruimte appartementen maar ook twee laagse woningen met een buitenruimte in het gebouw ontworpen: voor iedereen die van het stadse leven houdt een passende woning. Stuk voor stuk monumentaal, robuust en stoer. De woningen zijn nu in verkoop en in het voorjaar 2023 start de uitvoering.

Al met al is het beeldbepalende voormalige Ziekenhuiscomplex na ruim een decennium omgetoverd tot de karaktervolle woonwijk Het Zuiderhof die rondom aansluit op Tuindorp Vreewijk en een impuls vormt in Rotterdam Zuid.

Als architectenbureau richten wij ons op de toekomst van bestaande gebouwen en omgevingen. En stellen we ons steeds de vraag hoe we waarde kunnen toevoegen aan een bestaand gebouw of vrijkomend gebied zodat het weer voor jaren meegaat. Na de oorlog richtte bouwend Nederland zich vooral op ‘nieuw, nieuw, nieuw’ Tegenwoordig kijken we veel beter naar wat we al hebben en hoe we de karakteristieke structuur van een gebouw of gebied kunnen behouden en zichtbaar maken: wij zijn ervan overtuigd dat getransformeerde Zuiderziekenhuisterrein ‘de Parel van Vreewijk’ genoemd mag worden.

Opdrachtgever: Impact

Uitvoering: 2016-2024

Oplevering: Opgeleverd: 19 / 03 / 2024

media/molenaarenco/images/menco_projects_images/3625-zuider-k4-zuidgevel-balkon-01tuinappartement-s-240319-034442
media/molenaarenco/images/menco_projects_images/3625-zuider-i3-westgevel-02-240319-034435
media/molenaarenco/images/menco_projects_images/3625-zuider-g1-vogelvlucht-01-01-240319-034430
media/molenaarenco/images/menco_projects_images/3625-zuider-b4-oostgevel-02-240319-034408
media/molenaarenco/images/menco_projects_images/3625-zuider-b2-noordgevel-01-01-appartement-s-240319-034403
media/molenaarenco/images/menco_projects_images/3625-zuider-e4-binnentuin-01-01-240319-034418
media/molenaarenco/images/menco_projects_images/3625-zuider-d1-atrium-01-01-240319-034414
media/molenaarenco/images/menco_projects_images/3625-zuider-f2-atrium-02-01-240319-034425
media/molenaarenco/images/menco_projects_images/3625-zuider-j1-atrium-wk-01-240319-034451

Andere projecten in Herbestemming