Chabotmuseum Rotterdam

Over dit restauratie project

Gevelrestauratie Chabotmuseum

De witte villa op de hoek van het villaparkje tegenover museum Boijmans Van Beuningen had bladderend stuukwerk, lekkende ramen en inwaterend tegelwerk. De glazen bouwstenen in het plafond van de lange luifel, boven het ronde balkon waren dichtgemetseld en lekten. In 2005 kregen wij opdracht deze problemen te verhelpen door middel van gevelrestauratie. De villa is ontworpen door de architect G.W. Baas en gebouwd tussen 1938-'39. Evenals huis Sonneveld (Jongkindstraat 12) was deze villa oorspronkelijk een woonhuis van de familie Kraaijeveld en onderdeel van het vroegere park Dijkzigt. Rond 1970 kreeg de woning een kantoorfunctie en werd uitgebreid met een dakverdieping in de vorm van een licht, transparant stalen dakpaviljoen (Groosman Partners). In 1993 kreeg het pand zijn huidige museumbestemming en zeven jaar later de status van Rijksmonument.

De villa, uitgevoerd in een monoliet betonstructuur, had oorspronkelijk twee verdiepingen op een souterrain en met een dakterras. Op de begane grond lagen de woon- werkvertrekken en op de 1e verdieping het slaap- en logeergedeelte. Beeldbepalend voor de Nieuw Zakelijke villa zijn de witgestuukte gevels met stalen ramen, de rond uitkragende erker, balkon en luifel en de ligging in een royale tuin. Met respect voor de verschillende bouwfases die het pand in de loop der jaren onderging, werden bij de gevelrestauratie de problemen met vocht, lekkage- en scheuren aangepakt. De opdrachtgever koos voor reconstructie van de karakteristieke balkonluifel, voor herstel van oorspronkelijk strakke detaillering en van de stalen ramen met toevoeging van modern isolatieglas. Hiermee werd de uitgebalanceerde compositie van lijnen, vlakken en massa’s behouden en waar nodig hersteld. Om aan de museale eisen van UV-filtering en inbraakbestendigheid te voldoen, is gebruik gemaakt van de modernste glassoorten die het effect van het oorspronkelijke enkelglas zo goed mogelijk benaderen.

Opdrachtgever: Stichting Hendrik Chabot / familie Grootveld

Uitvoering: Huurman, Delft

Oplevering: 2006-2007 ©Molenaar & Van Winden architecten

Fotografie: Jannes Linders, Massimilliano Mura

2015-02-12-03-04230-rotterdam-20chabotmuseum-0712-7304-jl
2015-04-24-11-04230-rotterdam-20chabotmuseum-mm-0101
2015-04-24-11-04230-rotterdam-20chabotmuseum-mm-0102
2015-04-24-11-04230-rotterdam-20chabotmuseum-mm-0113
2015-02-12-03-04230-rotterdam-20chabotmuseum-gevel-20noord

Andere projecten in Restauratie