Uitvaartcentrum, Utrecht

Over dit nieuwbouw project

Een L-vormig monolithisch blok met een gesloten en een veelvormige gevelwand. De prominente ingang is van glas, ligt tussen twee gebouwvleugels en is bereikbaar via een brug over een waterloop. Het gaat hier om uitvaartcentrum Dela Maliesingel te Utrecht, de tweede opdracht voor een dergelijk bijzonder gebouw na het uitvaartcentrum in Delft vijf jaar eerder. De locatie ligt aan de noordrand van Utrecht tussen de begraafplaats en crematorium Daelwijck.

Direct na de entree ligt de open, langgerekte ruitvormige hal met daaraan grenzend de condoleancekamers en aula, ruimten die van elkaar te scheiden zijn door grote draai- en schuifwanden. De belijning van het geheel, evenals dat van het mechaniek voor de schuifwanden, is ijl en doet denken aan de tijdelijkheid van een tentconstructie. Smalle ramen met kleurige decoraties, naar ontwerp van glaskunstenaar en keramiste Barbara Nanning en driehoekige daklichten zetten de aula en hal in een zacht diffuus licht. Directiekamer en administratiekantoren bevinden zich in de opbouw halverwege het dak. Het gebouw is bekleed met red cedar leien en heeft een detaillering van glas en staal. De veelvormige ingang met de schuine dakpartij en de grote glazen luifel met windscherm die zijgevel en ingang visueel verbindt, geven het gebouw een expressionistische touch.

Opdrachtgever: Dela Maliesingel, Utrecht

Uitvoering: Bouwbedrijf Aalberts, Loosdrecht

Oplevering: 2002 ©​Molenaar & Van Winden architecten

Fotografie: Frank van Dam

2015-02-25-01-99120-utrecht-20uitvaartcentrum-890u0724-fvd
Uitvaartcentrum, Utrecht
Uitvaartcentrum, Utrecht
Uitvaartcentrum, Utrecht
Uitvaartcentrum, Utrecht
Uitvaartcentrum, Utrecht
Uitvaartcentrum, Utrecht
Uitvaartcentrum, Utrecht
Uitvaartcentrum, Utrecht
Uitvaartcentrum, Utrecht
Uitvaartcentrum, Utrecht
Uitvaartcentrum, Utrecht

Andere projecten in Nieuwbouw