Van Nelle, Rotterdam

Over dit studie & advies project

Renovatie en herbestemming kantoorgebouw Van Nelle Ontwerpfabriek

De Van Nellefabriek in Rotterdam-Overschie werd in 2014 opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst. Hij dateert van 1929 en is ontworpen door het architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt. Dit fabriekscomplex met zijn in staal gevatte glazen vliesgevels behoort tot één van de absolute topiconen van het Nieuwe Bouwen. In verband met de herbestemming van het gebouw tot Van Nelle Ontwerpfabriek, startte in 1999 het renovatie- en restauratieproces van de totale fabriek, waaronder het gebogen kantoorgebouw, de fabrieken voor koffie, thee en tabak en de met het distributiegebouw verbonden transportbanden. In 2004 kregen wij opdracht om het kantoorgebouw en zijn ruimtes te renoveren en moderniseren. Op 21 juni 2014 kende het Werelderfgoedcomité van UNESCO de Van Nellefabriek in Rotterdam de status van Werelderfgoed toe.

zie ook: Van Nelle Unesco werelderfgoed.

Oorspronkelijk bevond zich daar een grote kantoortuin die in open verbinding stond met de directiekamers op de entresol. Op de 1e verdieping lagen ook de handelskantoren en een laboratoriumruimte en op de 2e verdieping een lunchroom. Uitgangspunt in ons herbestemmingsplan was om deze ruimten te handhaven, enerzijds vanwege de majestueuze ruimtelijkheid van de kantoortuin en vide maar ook omdat ze in feite naadloos aansloten bij het concept van de Van Nelle Ontwerpfabriek: het huisvesten van meerdere gebruikers zonder aantasting van het oorspronkelijke karakter van het gebouw. In ons geval werd dit bereikt door handhaving van het originele indelingspatroon waardoor verhuur van units aan een of meerdere gebruikers voor de hand lag. In de loop van het proces werden moderne brandwerings- en veiligheidsvoorzieningen aangebracht en de sanitaire installaties, verwarming, verlichting en zonwering vernieuwd of uitgebreid, alles afgestemd op de oorspronkelijke sfeer en opzet. Extra ontworpen werden de sanitaire groepen en een receptiebalie. In de afwerking van het interieur zijn de oorspronkelijke kleuren en materialen gereconstrueerd: - glasplaten met het typische Van Nelle-blauw in de originele wachtruimte en rode leuningen en gekleurde rubberen vloeren in de trappenhuizen.

Opdrachtgever: cv Van Nelle Ontwerpfabriek

Uitvoering: Kondor Wessels, Amsterdam

Oplevering: 2005-2006 ©​Molenaar & Van Winden architecten

Fotografie: Fas Keuzenkamp

2015-04-02-12-03202-van-20nelle-20rotterdam-fk-201560
2015-04-02-12-03202-van-20nelle-20rotterdam-fk-201565
2015-04-02-02-2006-109-vannelle-directievleugel-dsc07054-jpg
2015-04-10-10-03202-van-20nelle-20rotterdam-fk-201577
2015-04-10-10-03202-van-20nelle-20rotterdam-fk-201604
2015-04-10-10-03202-van-20nelle-20rotterdam-fk-201849
2015-04-21-12-03202-van-20nelle-20rotterdam-fk-201596
2015-06-25-04-03202-van-20nelle-20rotterdam-fk-201619
2015-06-26-12-03202-van-20nelle-20rotterdam-fk-201601
2015-06-26-12-03202-van-20nelle-20rotterdam-hist-20foto-publiekshal-201a
2015-06-25-04-03202-van-20nelle-20rotterdam-fk-201589
2015-04-10-10-03202-van-20nelle-20rotterdam-situatie-201op5000-kleur

Andere projecten in Studie & Advies