Sportlaan De Lier

Over dit nieuwbouw project

Doordat onze eerdere ontwerpopdracht voor Arcade Wonen in de Bloemenbuurt te Poeldijk bijzonder succesvol was, werden wij opnieuw door deze opdrachtgever benaderd. Dit maal voor een complex met 44 sociale huurappartementen en twee rijen met in totaal 24 eengezinswoningen. Het plan ligt tussen de bestaande bebouwing van Sportlaan en Chrysant.

Ons ontwerp bestaat uit drie delen: langs de Sportlaan een in hoogte oplopend appartementenblok (sociale huurwoningen) van drie- vier- en vijf lagen op een parkeerlaag en aan de Chrysant een geknikt- (vrije sector huur) en langwerpig blok eengezinswoningen, inclusief bergingen, poorten en parkeerplaatsen. Omdat Molenaar & Co dit plan als een ensemble ontwierp, ontstond er een woonhof met karakteristiek binnenterrein. Daaraan liggen de entrees van de eengezinswoningen met parkeergelegenheid, terwijl aan de straatzijde de tuinen en bergingen zijn bedacht.

Bij het appartementengebouw is dit principe juist andersom gehanteerd. Daar liggen de galerijen met de woningentrees aan de buitenkant van de bebouwing, in dit geval langs de geluidsbelaste zijde van de Sportlaan, en zijn balkons met groenvoorziening aangebracht aan de rustige hofkant. Het terrein rond het ensemble is landschappelijk ontworpen; de knik tussen de eengezinswoningen is ingericht als Wadi-plantsoen. Op de twee open hoeken van de Sportlaan en Chrysant ligt een waterpartij, bedoeld als wateropvang bij hevige regenbuien. Het appartementengebouw heeft ‘Aziatisch’ aandoende donkere schilddaken met forse dakoverstekken, een elegant daktype dat verkleind terugkomt bij de entrees. ‘Aziatisch’ is ook het bamboemotief in de schoren onder het dak en in details van de plint en de verschillende sierreliëfs.

Opdrachtgever: Arcade

Oplevering: Opgeleverd: 30 / 09 / 2016

Sportlaan De Lier
Sportlaan De Lier
Sportlaan De Lier

Andere projecten in Nieuwbouw