Show text »
« Hide text

Sportaccommodaties Den Hoorn

Vier nieuwe sportgebouwen voor de handbal-, voetbal-, tennis- en postduivenvereniging in het sportpark Kerkpolder in Den Hoorn. Deze door ons gewonnen meervoudige prijsvraag was uitgeschreven door de gemeente Schipluiden. Ons ontwerp betrof de vervanging van de bestaande gebouwen die het veld moesten ruimen voor de aanleg van een nieuwe woonwijk vlak bij de kern van Den Hoorn. Belangrijk in de opdracht was dat de recreatieve functie even zwaar telde als het sportieve element.

More info » « Less info

De vier paviljoens zijn in een samenhangende stijl ontworpen maar wel met een herkenbare eigenheid voor elk verenigingsgebouw. Wie dan ook het sportpark betreedt, ziet de globale overeenkomsten in de afzonderlijke gebouwen: de flauw hellende, opvallend lichtgroene daken met royale overstekken die zijn uitgevoerd in gefelst aluminium, de even royale entreeluifels en de oogvormige dakramen, een canon die ons bureau eerder toepaste bij andere paviljoenachtige gebouwen in Delft en Nootdorp. Het sterke reliëf en de kleurpatronen in de gevels verlenen de gebouwen een expressieve, rijke uitstraling en maken ze minder aantrekkelijk voor eventuele 'creatieve' oprispingen van voetbalsupporter of graffitikunstenaar. Alle paviljoens hebben een spant- en kolomconstructie en beschikken over een veranda of terras.

Het langwerpige gebouw van de voetbalvereniging is het grootste van de vier clubgebouwen en telt als enige twee verdiepingen. Op de begane grond bevinden zich de kleedruimten; op de verdieping onder meer de kantine. Overdekte tribune en voetbalpaviljoen zijn één geheel en via een droogloop en het terras verbonden met de kantine. Royale glaspuien bieden - evenals bij de paviljoens voor handbal en tennis - zicht op de speelvelden. Het gebouw van de postduivenvereniging heeft een meer besloten karakter.

Project information

client

Gemeente Schipluiden

location

Tanthofkade, Den Hoorn

completion

2006 ©​Molenaar & Van Winden architecten

completed at

Bouwbedrijf G.A.M. van Leeuwen bv, Den Hoorn

photography by

Luuk Kramer