Toon tekst »
« Verberg tekst

BerghKwartier Oss

Verwijzing naar fabrieksarchitectuur

Op het voormalige terrein van de 19de eeuwse tapijtfabriek Bergoss werd in het eerste decennium van de 21ste eeuw de nieuwe woonwijk Berghkwartier ontwikkeld die een verbinding vormt tussen het station en het centrum van Oss. Ons bureau ontwierp voor dit centrumplan vier plandelen en een parkeergarage. De 77 koopwoningen en 51 huurappartementen liggen bovenop een publieke parkeergarage met ca. 200 parkeerplaatsen. Tot het plan behoort ook een woontorentje met 30 koopwoningen en bijbehorende stallingsgarage. Het stedenbouwkundig ontwerp is van Khandekar Stadsontwerp en Landschapsarchitectuur bv. Inspirerend in deze ontwerpopgave was de verwijzing naar de historische fabrieksarchitectuur waarvan een deel is behouden en herbestemd. Bouwfonds MAB was de ontwikkelaar van het project.

Lees verder » « Sluit tekst

Het hart van het plan leest als een waaier: twee gescheiden woonblokken die een soort poort vormen, daarna twee lichtgebogen straatwanden met een wandelroute die centrum en station verbindt en tenslotte een aantal uitwaaierende straten. De verschillende plandelen omvatten een appartementenblok en robuuste stadswoningen, de laatste met dwars geplaatste lessenaarsdaken die een referentie zijn aan de sheddaken van de voormalige fabriek. De rest van het gebied bestaat uit een woonerf met twee-onder-een kapwoningen en patiowoningen. Spectaculair is de glazen gevelgalerij van de huurappartementen die overgaat in de glazen doos van de parkeergarage. Aan de westzijde van het Berghkwartier keert de oude fabrieksmuur, nu met kunstaccenten, terug en verbindt het eerder genoemde appartementenblok met de daarnaast gelegen laagbouwwoningen.

Alle woningen hebben stoere rode baksteengevels met accenten en patronen van grotere stenen. Raamomlijstingen, dakranden en -overstekken zijn uitgevoerd in zinkgrijs metaal, eveneens een verwijzing naar de fabrieksarchitectuur. Pergola's en tuinmuren zijn uitgevoerd in rode baksteen; de daken zijn bekleed met grijze vlakke dakpannen.


Projectinformatie

opdrachtgever

Gemeente Oss en Brabant Wonen

locatie

BerghKwartier, Oss

oplevering

2007-2009 ©Molenaar & Van Winden architecten

uitvoering

Bouwcombinatie Wagemakers -Van de Ven bv, Veghel

fotografie

Massimilliano Murra