Show text »
« Hide text

Aardwetenschappen Delft

Herinrichting faculteit Aardwetenschappen, Delft

Het oude gebouw van de faculteit Aardwetenschappen TU Delft was voor insiders en buitenstaanders vooral beroemd om zijn fantastische collectie mineralen en fossielen die in vitrines en laden in gangen en zalen prijkte. Het rationele bakstenen gebouw met hoge ramen, oefen- en collegezalen rond twee binnenplaatsen, stamt uit 1912 en is een voorbeeld van sobere ingenieursarchitectuur. Het werd ontworpen door de Rijksgebouwendienst onder architect J. Vrijman. Wij kregen opdracht om dit Rijksmonument te transformeren tot bedrijfsverzamelgebouw met enkele publieksfuncties. Dit gebeurde in twee fases: 1. het westelijke deel van het gebouw geschikt maken voor kantoorgebruik en 2. in de oostelijke vleugel enkele grotere ruimtes aanpassen voor bijeenkomsten en ontvangsten.

More info » « Less info

Het kantoorgebruik vereiste een integratie van datacommunicatie en verlichting, gerealiseerd volgens hoge standaarden met als ontwerpkeuze om de installaties en verlichting als autonoom element zichtbaar te laten. Om het oorspronkelijke karakter van dit deel van het gebouw te versterken, werd de in de jaren zestig verbouwde entree weer naar het oorspronkelijk ontwerp gereconstrueerd. En werd op basis van bouwhistorisch onderzoek en uit oogpunt van representativiteit gekozen voor een interieur dat de originele sfeer van het gebouw oproept. Deze reconstructie van kleuren en detaillering resulteerde in stijlvolle, karaktervolle ruimtes.De mineralencollectie in de oostelijke vleugel werd grotendeels overgebracht naar Naturalis in Leiden. Het resterende deel kreeg een een onderkomen in de karakteristieke kasten en displays die in de kap zijn herplaatst. De zo vrijgekomen zalen werden getransformeerd tot nieuwe ruimtes voor ontvangst en bijeenkomsten van het Science Center TU Delft. Voor deze twee zalen bestond een sfeerconcept met visualisatie door Tinker Imagineers waarvan Molenaar & Co architecten de gedetailleerde, architectonische uitwerking en bouwbegeleiding ter hand nam. Het betreft een karakteristieke uitwerking van nieuwe elementen als houten vitrinekasten en -wanden, integratie van verlichting, audio visuele middelen, ventilatie en akoestische plafonds.

Project information

client

TU Delft, FMVG / Redema Groep Ijsselstein

location

Mijnbouwstraat 120, Delft

completion

2008-2009 (1e fase, ©Molenaar & Van Winden architecten), 2015 (2e fase)

completed at

Aannemingsbedrijf G.B. van Hoek bv, Delft

photography by

Molenaar & Co architecten i.s.m. Tinker Imagineers