Toon tekst »
« Verberg tekst

Poptahof Delft

Poptahof omgebouwd tot plan Purper

In de jaren zestig waren ze het toppunt van moderniteit: de hoogbouwflats in de Poptahof te Delft met laagbouw daarom heen en parkeerplaatsen in het groen ertussen. Met centrale verwarming, badkamer met lavet, lift en berging, betekenden ze het luxueuze onderkomen van veel jonge gezinnen. Maar door de jaren heen sloeg het verloop en verval toe en raakten de flats hopeloos ouderwets. In 2005 werden wij door Woonbron en op voorspraak van de bewoners geselecteerd om het eerste hoogbouwblok ingrijpend te renoveren en de laagbouw te vernieuwen tot een totaalensemble. Dit naar het Masterplan van Palmboom en Van der Bout in Rotterdam. Mecanoo Architecten voerde de architectonische supervisie.

Ons plan Purper werd in 2011 genomineerd voor de De Gouden Piramide, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in onder andere architectuur.

Lees verder » « Sluit tekst

klik hier voor een interview met Joris Molenaar De voormalige jaren zestig flat en laagbouw zijn omgebouwd tot een grootstedelijk ensemble van vier woonblokken rond een hof: de oorspronkelijke hoogbouw, een blok comfortabele eengezinswoningen met balkons op het zuiden, een blok beneden- bovenwoningen (oost) en een blok huurappartementen van vijf lagen (noord). Op de plek van het voormalige parkeerveld ligt nu een parkeergarage. Het dak hiervan is zowel hof als woondek en ingericht als plantsoen. Bewoners van de drie nieuwe woonblokken hebben direct toegang tot deze gemeenschappelijke hof.

In de nieuwe situatie is de schijf hoogbouw aan de kopse zijden omgeven door een singel en een parkje. De verspringende - gedeeltelijk energieopwekkende - (glas)gevels in combinatie met robuuste baksteenarchitectuur, hebben de oorspronkelijke Poptahofflat nr.1 - nu: Akropolishof - veranderd in een monumentaal appartementengebouw met corridors en galerijen. Op de noordkop bevinden zich huurwoningen en grote koopappartementen. Aan het woondek liggen appartementen met in de plint atelierruimtes en een kinderspeelplaats. Karakteristiek voor het totale ensemble is de architectuur van penanten en vullingen, het lijstwerk van baksteen en de afwisseling van vlakken en volumes. De individuele woningen zijn geaccentueerd door verdiepingshoge, monumentale keramische reliëfs, ontwikkeld in samenwerking met kunstenares Christine Jetten.

klik hier voor het interview van Stylos met Joris Molenaar d.d. april 2021

Projectinformatie

opdrachtgever

Woonbron Delft, Kristal, Rijswijk

locatie

Akropolishof, Delft

oplevering

2009

uitvoering

Era Contour, Zoetermeer

fotografie

Ossip van Duivenbode, Luuk Kramer, Massimilliano Mura, Thea van den Heuvel