Toon tekst »
« Verberg tekst

Overburght Geldrop

Ontworpen tijd

Sentiment naar Middeleeuwse kastelen en burchten? In Geldrop stonden in de 14e eeuw twee burchten waarvan kasteel 'Aan de kleine Dommel' de tand des tijds doorstond. Het andere verdween maar bleef in de collectieve herinnering een hardnekkige mythe. De geschiedenis werd afgestoft en geactualiseerd met nieuwbouwplan 'Overburght' dat bestaat uit vijf deelplannen. Eyecatcher daarvan is 'De Parel', gelegen in het centrum van het plan, waarvoor Molenaar & Co architecten de ontwerpopdracht kreeg.

Lees verder » « Sluit tekst

'De Parel' werd de 20ste eeuwse burcht bij uitstek: een kolossaal gevarieerd gebouw gelegen op een vijfhoekig eiland, omgeven door een slotgracht. De informele schikking van het complex refereert aan de compacte, besloten middeleeuwse stad. Buiten de slotgracht liggen de vier andere deelplannen. Het zijn blokken eengezinswoningen die 'De Parel' als een stenen wand lijken te beschermen, als het ware een blokkade vormen.

'De Parel' is ontworpen in 20ste eeuws vestingsjargon: stoer en materieel maar in jaren dertig stijl. Het monumentale, gestapelde en veelvormige bakstenen gebouw met strakke belijning en betonbanden ter accentuering van ramen, daken en terrassen, heeft opvallende puntdaken en wisselende hoogtes tot zeven woonlagen. Aan de randen van het gebouw wordt gewoond; onder de binnenhof de auto gestald. Drie toegangsbruggen leiden daar naar toe. Achter de gevels met royale balkons, terrassen en pergola's, liggen 99 twee-, drie-, vier- en vijfkamer appartementen in verschillende grootte en indeling, waaronder maisonnettes en penthouses en elf grachtwoningen van drie verdiepingen.

Projectinformatie

opdrachtgever

VOF Overburght, SDK Vastgoed bv, Eindhoven

locatie

Overburght, Geldrop

oplevering

2010-2011

uitvoering

Adriaans Bouwgroep bv, Helmond, SDK Vastgoed bv, Eindhoven

fotografie

Ossip van Duivenbode, Luuk Kramer, Molenaar & Co architecten