Toon tekst »
« Verberg tekst

Ruyschenberg Helmond

Laatste fase Ruyschenberg is afgerond

Op loopafstand van het Helmondse centrum, ligt de nieuwe woonwijk Ruyschenberg, ontworpen door Molenaar & Co architecten. Samen met de wijken Berlaer en Arberg is Ruyschenberg onderdeel van De Groene Loper, een gebied in de schaduw van de Zuid-Willemsvaart en omgeven door het mooie Brabantse landschap. De langgerekte strook waarop Ruyschenberg is aangelegd telt totaal 116 woningen: 72 rij- hoek- en kopwoningen, 20 tweekappers, 16 tweelaagse bungalows en 8 patiowoningen. De bouw van de laatste acht luxe bungalows en zes tweekappers is inmiddels ook afgerond. Ons ontwerp werd genomineerd voor de VKG Architectuurprijs Nieuwbouw 2013-2014.

Lees verder » « Sluit tekst

Ruyschenberg ligt op een langwerpig perceel, tussen de Beethovenlaan en de Kanaaldijk n.w. De locatie heeft een symmetrisch grondplan dat doorkruist wordt door twee assen met in de lengte een plantsoen. Een lage stenen brug geeft toegang tot de wijk. Vier witgekeimde kopwoningen van drie lagen met grijze zadeldaken accentueren die hoofdentree. Hierna ontrolt het plan zich spiegelend en gevarieerd in hoogte en type rond het middenplantsoen verder: naast de eerder genoemde kopwoningen, bevinden zich geschakelde rijwoningen, gevolgd door vrijstaande, royale tweekappers, patiowoningen en bungalows, uitgevoerd in rode -, grijze of wit gekeimde baksteen. Metselwerkaccenten sieren hoeken en penanten en werken als onderscheidend detail bij de tussenwoningen. Ruime dak- en entreeoverstekken, forse erkers en bakstenen raampenanten verlenen het plan een samenhangende compacte ritmiek. Gemetselde tuinafscheidingen met pergola´s maken het plan meer dan af.

Het uiterst succesvolle Ruyschenberg is mede te danken aan de geslaagde samenwerking met SDK Vastgoed bv, VolkerWessels vastgoed bv en de gemeente Helmond.

Projectinformatie

opdrachtgever

SDK Vastgoed bv, Eindhoven

locatie

Ruyschenberg, Helmond

oplevering

2011-2015

uitvoering

SDK Bouw bv, Eindhoven

fotografie

Ossip van Duivenbode, Luuk Kramer, Molenaar & Co architecten