Show text »
« Hide text

Kerckebosch Zeist

Wonen tussen de bomen

De wijk Kerckebosch in Zeist bestaat uit zes buurten met hoog- en laagbouw en is door vier architecten ontworpen. Molenaar & Co architecten ontwierp het plandeel De Boswachterij met de bestaande boswachterswoning als entree. Dit deel bestaat uit drie woonblokken en een appartementengebouw. Opdrachtgever is woningcorporatie Seysterveste.

More info » « Less info

Het plan De Boswachterij ligt evenwijdig aan de Prinses Marijkelaan en omvat drie woonblokken, bestaande uit 45 sociale koop- en huurwoningen in verschillende typen. Twee blokken met elk twaalf koop- en zes huurwoningen en tuin, liggen direct aan de weg. Daartussen bevindt zich de Tuinhof: een carré van vier rijen huurwoningen met tuin of terras. Onder de opgetilde hof ligt een parkeergarage. Alle woningen in De Boswachterij zijn uitgevoerd in baksteen, hebben decoratieve metselpatronen en zadeldaken met rode pannen. Sommige hebben dakkapellen en erkers.

Aan de overkant hiervan ligt het Merelnest, een appartementengebouw van zes woonlagen met 24 twee- en drie-kamer huurappartementen, sommige met royale balkons. Het bakstenen gebouw heeft een zadeldak met rode pannen en groene details en vormt daarmee een antwoord op de daar tegenover gelegen woonblokken. Vanwege het licht geaccidenteerde terrein is het gebouw enigszins opgetild met daaronder een parkeergarage.

Het totale plan, naar stedenbouwkundig ontwerp van BDP Khandekar, is een vernieuwingsslag en uitbreiding voor het bestaande Kerckebosch en een initiatief en samenwerkingsverband van de gemeente Zeist en woningcorporatie Seyster Veste. Het totale project voorziet in 1250 nieuwe woningen in verschillende prijsklassen en types en omvat 39 vrije kavels. Elk plandeel heeft zijn eigen karakteristiek en uitstraling en is gescheiden door bos, hei en park. Voor de realisering daarvan werden 706 huurwoningen gesloopt.

Project information

client

Woningcorporatie Seysterveste, Gemeente Zeist

location

Prinses Marijkelaan, Sophialaan, Zeist

completion

2015

completed at

Era Contour bv, Zoetermeer

photography by

Luuk Kramer