Toon tekst »
« Verberg tekst

De Egelantier Hilversum

Op 16 september 2015 opende burgemeester Pieter Broertjes en wethouder Nicolien van Vroonhoven van de gemeente Hilversum, alsmede Ben Hammer, lid van de Raad van Bestuur van HilverZorg, en Harro Zanting, directeur/bestuurder van Dudok Wonen', zorgcentrum De Nieuwe Egelantier. De gefaseerde bouw van dit grote woon-zorgcomplex met een hoofdgebouw en twee hoven met appartementen duurde vier jaar vanwege de successievelijke vervanging van de 'oude' Egelantier op die plek door de nieuwe'.

De Nieuwe Egelantier werd in 2015 genomineerd voor de Hilversumse Architectuurprijs.

Lees verder » « Sluit tekst

Molenaar &Co architecten ontwierp dit monumentale rechthoekige complex in opdracht van wooncorporatie en verhuurder Dudok Wonen in samenwerking met Hilverzorg, een zorgorganisatie gericht op ouderenzorg. Beide zijn gevestigd te Hilversum.

De Egelantier kent een drieslag: een hoofdgebouw van vier lagen waarin zorgverlener HilverZorg is gevestigd met aansluitend twee hoven met appartementengebouwen van drie en vier lagen. In totaal omvat het complex 36 psychogeriatrische eenheden voor bewoners van de verpleegunit, 42 ruime zorgwoningen en 101 aanleunappartementen. Onder het hoofdgebouw ligt een publieke parkeergarage.

Rond het atrium in het hoofdgebouw zijn op de begane grond onder andere een groepspraktijk voor huisartsen, apotheek, restaurant en een kinderdagverblijf gevestigd. Op de verdieping bevinden zich een fysiotherapeutisch centrum, de kantoren van Hilverzorg en de appartementen voor psychogeriatrische patiënten en zorgbehoevende ouderen.

In het verlengde van het hoofdgebouw liggen de Waterhof en Entreehof, twee rechthoekige hoven, via een poort met elkaar verbonden, en waaraan gewone zorgappartementen en aanleunwoningen zijn gelegen. In elke hoek van de hof bevindt zich een entreehal met lift die uitkomt op de galerijen naar de woningen. Hoven en atrium met beplanting verhogen de intimiteit van het complex.

De Egelantier is stevig ingebed in de wijk, zowel architectonisch als sociaal. Voor wat het eerste betreft: de vele kappen, mansardedaken en dakkapellen uit de jaren dertig in de directe omgeving - de Bloemenbuurt, ontworpen door Willem Marinus Dudok - waren een inspiratie voor het uiteindelijke ontwerp. Zo vormt het hoofdgebouw met zijn langgerekte vensterreeksen een ensemble met de daar tegenover gelegen school van Dudok. Dit deel van het complex is uitgevoerd in roodbruine baksteen met metselwerkaccenten en oranje dakpannen; de galerijkant heeft wit gekeimde baksteen. Hier dragen gemetselde kolommen met metalen V-dragers de dakconstructie. Rondom het gebouw ligt een formele tuin.

Qua concept en inrichting volgt de Egelantier de meest recente opvattingen over zorg, woonomgeving, medische service en inbedding daarvan in het alledaagse leven. Wonen en zorgverlening worden daarin als gescheiden hoedanigheden opgevat, maar wel binnen het directe handbereik van de gebruikers. In dit geval zijn dat de bewoners van de Egelantier én die van de omliggende wijk, een gegeven dat het sociale verkeer tussen beide groepen versterkt.

https://vimeo.com/897429972/c87a0bc513?share=copy

Projectinformatie

opdrachtgever

Dudok Wonen, Hilversum

locatie

Cameliastraat, Egelantierstraat, Eikbosserweg, Fuchsiastraat, Hilversum

oplevering

2011 (hoofdgebouw, 1e appartementenhof), 2015 (2e appartementenhof)

uitvoering

Heijmans Bouw, Almere

fotografie

Luuk Kramer