Toon tekst »
« Verberg tekst

De Moderne Kuip Rotterdam

Stadion Feyenoord 88 jaar oud, verlaten of vernieuwen? Dat laatste was de wens van een grote groep betrokken Rotterdammers. Effect: ReddeKuip was geboren!

Een plan voor een nieuw stadion dateert al van ongeveer 2000 en kent verschillende variaties: een nieuw stadion op een eiland in de Maas of naast De Kuip en in 2011 zelfs sloop en herbouw op het bestaande terrein. Die nachtmerrie riep verzet op bij partijen die de Kuip na aan het hart ligt: bij supporters vanwege de onnavolgbare sfeer en intimiteit van het stadion, bij Rotterdammers die het als icoon van de stad ervaren en bij architectuurliefhebbers waarvoor het een uniek Nieuw-Zakelijk constructivistisch monument is. Het stadion - een bijzondere constructie van staal en beton - dateert uit 1937. Het werd ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt, haalde de internationale architectuurpers, is nog steeds voorbeeld voor een ideale tribune en staat op de stedelijke monumentenlijst. De voorgenomen sloop, leidde tot het ontstaan van Stichting ReddeKuip waarvoor Erwin Eekelaar en Joris Molenaar medio 2011 het initiatief namen.

Zie voor alle informatie: De Moderne Kuip

Lees verder » « Sluit tekst

Echte bewijzen voor afschrijven van het originele stadion werden door de Feijenoord directie niet geleverd, het stond al vast dat er een nieuw stadion moest komen. ReddeKuip lanceerde daarop het ontwerpplan ‘De Kuip 3.0’. Dit toont aan dat modernisering van het monumentale stadion naar hedendaagse eisen goed mogelijk is. Het plan voldoet zowel voor interlandvoetbal op het hoogste niveau en waarborgt ook de monumentale waarden van het originele stadion door er vrijstaand overheen te bouwen. Toen in 2013 bleek dat nieuwbouw met financiële garantiestelling van de Gemeente Rotterdam geen haalbare kaart was, koos de directie van Feyenoord voor modernisering van het bestaande stadion. Een voorlopig succes voor ReddeKuip dat echter geen werkelijkheid mocht worden.

Concreet betekent ‘De Kuip 3.0’: uitbreiding van het stadion met een derde ring. Dit leidt tot een capaciteitsvergroting van 52.000 tot ruim 70.000 stoelen, inclusief 80 business units (uitbreidbaar tot 92) en ca.7.000 business-seats. Verder biedt het plan een openschuifbaar dak, compleet nieuwe voorzieningen voor spelers, hospitality voor business en supporters in een interieur, alles met behoud van de authentieke sfeer. Het plan voorziet tevens in up to date businessaccommodatie met nog eens 40.000 m2 aan uitbreidingsmogelijkheden.

Mei 2014 werd ReddeKuip met haar plan ‘De Kuip 3.0’ tweede in de nek aan nek race met het vernieuwbouwplan van BAM. Al in maart 2015 stopte de samenwerking tussen BAM en Feyenoord omdat het volgens een toen uitgegeven persbericht ‘niet mogelijk is om het door het Feyenoord Founders Consortium ontwikkelde bouwplan voor de nieuwe Kuip (op basis van het door Feyenoord geformuleerde programma van eisen) te realiseren binnen het door Feyenoord vastgestelde maximale bouwbudget’.

In 2016 koos Feyenoord, met steun van het Rotterdamse Gemeentebestuur, voor de bouw van een nieuw stadion, opnieuw aan de Maas en te ontwerpen door OMA (Office for Metropolitan Architecture) te Rotterdam. De toekomst van de originele Kuip is weer onzeker!