Show text »
« Hide text

Het Turfschip, Etten-Leur

Sociaalcultureel centrum Het Turfschip

"Wij zijn trots op dit nieuwe gebouw dat onderdak biedt aan sport, ontspanning en zorg, een hotel heeft en nauw samenwerkt met het zorgcentrum en de Brede School vlakbij", aldus Daan van Opstal directeur van Woonstichting Etten-Leur bij de opening van Het Turfschip, februari 2011. Het gebouw is het resultaat van de door ons gewonnen prijsvraag. Het Turfschip ligt aan de Leurse haven, tot voor kort de plek van lokale industrieën en in het verleden van het historische Turfschip.

More info » « Less info

Het Turfschip oogt als een 19de eeuwse fabriek, een postmoderne bakstenen monoliet die refereert aan nog aanwezige- en niet meer bestaande fabrieken uit het industriële verleden rond de haven. Centraal punt in het gebouw is de imposante hal, tevens foyer, waar omheen over drie verdiepingen de verschillende functies zijn ondergebracht.

Zo liggen op de 1e verdieping vergader-, muziek-, feest- ontspanningszalen en dienstruimten, maar ook een NOC/NSF sporthal met kleedkamers. De toeschouwerstribune bevindt zich op de tweede etage. Hier is ook hotelaccommodatie aanwezig, bestemd voor gasten van het Turfschip of bezoekers van het aangrenzende zorgcentrum. De verschillende functies zijn zo gerangschikt dat een flexibel gebruik mogelijk is. Een loopbrug op de 1e verdieping verbindt het gebouw met zorgcentrum Avoord.

Het robuuste bakstenen gebouw is gedecoreerd met vlakornamentiek en obelisken van baksteen en terrazzo maar wordt verlucht door een verfijnde detaillering in glas en staal.

Project information

client

Woonstichting Etten-Leur

location

Leurse Haven, Etten-Leur

completion

2010

completed at

Groep van Roeij, Rijckevorsel (Be)

photography by

Ossip van Duivenbode, Luuk Kramer