Show text »
« Hide text

Folly, Braassemermeer

Een mailbox als folly bij de Braassemermeer

Een metalen Amerikaanse postbus was het uitgangspunt van de opdrachtgever voor dit kleine bijgebouw dat binnenkort naast het eerder door ons ontworpen zomerhuisje van de familie Den Hertog-Beins aan de Braassemermeer zal verrijzen. De bouw van de folly startte december 2014. Toen werd de eerste paal geslagen in het sompige, met wilgen begroeide stukje uiterwaard dat zicht biedt op het fenomenale water van de Braassem en de streep land in de verte.

More info » « Less info

Het tonvormige gebouwtje met het 'gedeukte' dak is ons antwoord op de bestemmingsplaneisen voor dit terrein, namelijk dat er totaal slechts 90 m2 bebouwd mag worden. Het er naast gelegen zomerhuisje dateert van 2001 en omvat ca. 47 m2, reden dat de folly - die een schuurtje verving - slechts rond de 40 m2 meet. Beide gebouwtjes hebben een naar de plas gerichte glazen pui met openslaande deuren en schuifluiken die tevens dienst doen als windscherm.

De buitenkant van de folly is bekleed met zink, de binnenkant is van hout. Aan drie zijden ligt een terras van houten planken dat in de toekomst even grijs zal worden als dat van het zomerhuisje. Op het terras langs de westgevel is een windmolentje geplaatst die het gebouwtje van elektriciteit voorziet. Een insteektrap, met daarachter een sanitairblok, deelt de begane grond in een atelier (voor) en een opslagruimte (achterzijde). Een trap leidt naar de bovenverdieping. Deze ontvangt licht via een ronde dakkapel aan de westzijde die qua vorm overeenkomt met die van het naastgelegen zomerhuisje. Ramen en terrasdeuren zijn af te sluiten met luiken van het zelfde materiaal dat is gebruikt voor het zomerhuisje. Zie ook: Weekendhuisje, Braassemermeer.


Project information

client

mevrouw en de heer M.M. Beins en D. den Hertog

location

Heilige Geestlaan 24, Rijnsaterwoude (gemeente Kaag en Braassem)

completion

2015-2016

completed at

Benko BV Aannemersbedrijf, Loosdrecht

photography by

Molenaar & Co architecten