28 Nov 2023 Start verkoop Zuiderweide Dronten

/media/molenaarenco/images/news/originals/news-2023-11-28-023947_2023_11_28_023947.png

In het zuiden van Dronten ontwikkelt Trebbe naar ontwerp van M&Co en Bureau Maris landschapsarchitecten op het voormalige Flevomanege terrein een nieuwe woonwijk, de Zuiderweide. De eerste fase – het erf- is momenteel in verkoop. Dit gedeelte is geïnspireerd op de geschiedenis van de plek. Na de drooglegging van de noordelijke Flevopolder lag hier een ontginningsboerderij net buiten Dronten. Op het erf stond, zoals alle schuren van het eerste uur, een schokbetonschuur. Door de jaren heen is Dronten om het erf heen gegroeid en zijn er, tijdens het gebruik als manege, nieuwe hallen tegen de schokbetonschuur aangebouwd.
De gebouwen en inrichting van het nieuwe erf hebben de sfeer van een boerenerf, maar met een eigentijds karakter dat past bij de nieuwe woonfunctie. De schokbetonschuur wordt teruggebracht in de vorm van rug-aan-rug-woningen. De originele schokbetonelementen van de schuur worden in de gevel hergebruikt. Verder komen er levensloopbestendige woningen rond een hof en een appartementengebouw. Het kunstwerk ‘’De wijnstok’’ van René Albert Karrèr, wat gered is uit de sloop van de Voorhof kerk in Biddinghuizen, zal een nieuw onderkomen vinden in de voorgevel van het appartementencomplex. Daarbij blijft een belangrijk stuk erfgoed uit de omgeving behouden en zal het kunstwerk een herkenbaar gezicht geven aan het erf.
Het plan bestaat uit meerdere fases en er zullen uiteindelijk 140 woningen gerealiseerd worden. Het woonprogramma varieert van appartementen, starterswoningen, rijwoningen, twee-onder-een-kapwoningen tot vrijstaande woningen. Het wordt een duurzame en natuur inclusieve wijk met veel openbaar groen, plek voor flora, fauna en collectiviteit.