toon_tekst »
« verberg_tekst

huis Fam Adriaanse, Fam van Tongeren, Zoetermeer

Two of a kind

Twee naast elkaar gelegen particuliere woonhuizen aan de zuidrand van de Noordhovense plas. Door ons rond 2000 ontworpen en gebouwd. Totaal verschillend maar toch herkenbaar: Two of a Kind. Beide huizen zijn met hun woonkamers en terras op het noorden, op de plas georiënteerd. Het huis Van Tongeren heeft aan die kant een hoge ronde erker; zijn buurman, huis Adriaanse, over drie lagen een 'waterval' aan ramen met zicht op de plas. Door de scheef geplaatste gevels, dakpartijen en ramen ademen beiden huizen een enorme dynamiek. Ze staan op het Noordhove-eiland, een uitbreidingsgebied bij Zoetermeer.

lees_verder » « sluit_tekst

Het huis voor de familie van Tongeren heeft twee lagen, een onregelmatig zadeldak met hoekramen op de verdieping en halverwege de gevel een tweede dak dat van de voorzijde naar de achtergevel loopt. Dat dak is een opvallende, dunne schil bekleed met Spaanse leien dat de grote erker aan het water en een deel van de woonkamer aan de zuidzijde van schaduw voorziet. Aan de woonkamer grenzen de keuken en bijkeuken. Een rechte insteektrap leidt naar de verdieping met drie slaapkamers en badkamer. Aan de zuidzijde bevindt zich de entree, gemarkeerd door een grote zonnewijzer erboven. De gevels zijn okerkleurig gepleisterd.in combinatie met een zwart gepotdekselde onderbouw.

Het daarnaast gelegen huis van de familie Adriaanse heeft een lessenaarskap die van driehoog aan de voorzijde naar het nulmoment richting terras en water afloopt. Deze achtergevel is vooral opvallend omdat het schuine dak over twee verdiepingen trapsgewijs over formidabele dakkapellen beschikt, eindigend in de monumentale serre op de begane grond met woonkamer en keuken. Wij hebben hier te maken met een totaal 'verglaasde' gevel, gevat in kozijnen van transparant gebeitste oregon pine en met forse dakoverstekken. Op de twee verdiepingen liggen slaapkamers en een badkamer. Ook bij dit huis zijn dak en dakkapellen bekleed met grijsblauwe Spaanse leien; de gevel is afgewerkt met een witte minerale pleisterlaag.

Projectinformatie

Woonhuis Van Tongeren, Zoetermeer

Opdrachtgever: dhr. en mw. Van Tongeren

Locatie: Zoetermeer

Oplevering: 2001 ©Molenaar & Van Winden architecten

Uitvoering: Bouw en Aannemingsbedrijf TIZO, Zoeterwoude

Fotografie: Tom Croes

Woonhuis Adriaanse, Zoetermeer

Opdrachtgever: dhr. en mw. Adriaanse

Locatie: Zoetermeer

Oplevering: 2001 ©Molenaar & Van Winden architecten

Uitvoering: Hopman, Mijdrecht

Fotografie: Luuk Kramer, Peter Visser