toon_tekst »
« verberg_tekst

Buurtcentrum Tanthof, Delft

Een geknikt gebouw van bijzondere baksteen

Een driehoekige plattegrond met daarop een geknikt gebouwtje met schuine gevellijnen, hellende dakvlakken en oogvormige ramen dat is opgebouwd uit een geplooide baksteen. Gekanteld kan deze Diabolo-baksteen een bijna eindeloze patronenreeks opleveren. Buurtcentrum Tanthof werd in opdracht van de Gemeente Delft ontworpen. Het ligt in de flank van de gelijknamige nieuwbouwwijk, parallel aan de Kruithuisweg, kwam in de plaats van een oud buurthuis en voorzag in de cultureel-sociale activiteiten van de wijkbewoners.

lees_verder » « sluit_tekst

De entree van wijkcentrum Tanthof ligt in de lange voorgevelwand, de knik daarin deelt deze als het ware in tweeën. In de verspringing bevindt zich de hemelwaterafvoer in de vorm van een waterval. De drie andere gevels zijn strak. Maar dit is slechts schijn want de driehoekige- en dropvormige ramen in hun witte kozijnen die schijnbaar willekeurig over de gevels lijken te zijn uitgestrooid, geven het aardkleurige gebouw een scherpe expressiviteit, nog versterkt door de Diabolo-baksteen. Deze kan op talloze wijzen om en om worden gelegd waardoor verschillende reliëfeffecten en patronen ontstaan. Joris Molenaar ontwierp de baksteen die werd geproduceerd en op de markt gebracht door de firma Wienerberger.
Rondom een centrale hal op de begane grond bevinden zich diverse creativiteitsruimten, voorzieningen en een feestzaal die geopend kan worden naar de patio aan de oostzijde van het gebouw. Op de 1e etage liggen onder andere een danszaal en woonkamers voor allochtonen. Wijkgebouw Tanthof is met zijn typische karakteristieken één een van de vier wijkgebouwtjes die het bureau voor de gemeente Delft ontwierp.

Zie ook: Drie buurtcentra,Delft

Projectinformatie

opdrachtgever

Gemeente Delft

locatie

Sandinoweg, Delft

oplevering

2007 ©Molenaar & Van Winden architecten

uitvoering

Aannemersbedrijf De Combi bv, Roosendaal

fotografie

Tom Croes, Frank van Dam