toon_tekst »
« verberg_tekst

Nesselande, Rotterdam

Gebouwde hierarchie

Een stad in de polder aan de uiterste oostrand van Rotterdam en op een steenworp afstand van de Zevenhuizerplas. In dit voormalige polderlandschap met agrarische lintbebouwing en kassenbouw, zijn sinds 2006 vijfduizend woningen en bijbehorende voorzieningen als scholen, winkels, zorg, sport en infrastructuur gebouwd. Hier, tussen de Laan van Avantgarde en de Francis Picabiastraat in de wijk Nesselande, ontwierpen wij 121 eengezinswoningen en 30 twee- en driekappers

lees_verder » « sluit_tekst

Ons ontwerp valt in drie sfeertypen uiteen: de rij statige aaneengesloten eengezinswoningen aan de Laan van Avantgarde, de dertig twee-en driekappers aan de Francis Picabiastraat en in het gebied daartussen drie groepen tuinwoningen met plantsoenen als middengebied. De Laan van Avantgarde is een langgerekte wand met grote, comfortabele aaneengesloten woningen van drie lagen. In de gevels zijn baksteenpatronen aangebracht; horizontale of verticale accenten markeren lijstwerk, balkons en erkers. Een scherp contrast met dit luxe gevelbeeld vormen de vier strakke, torenachtige hoekwoningen die de twee doorgangen naar het achtergebied markeren. Daar ligt het tweede type eengezinswoningen: drie groepen woningen met een voortuin en een groot plantsoen als tussengebied. Het vele groen zorgt voor een intieme en dorpsachtige sfeer. Aan de iets slingerende Francis Picabiastraat staan de dertig geschakelde twee- en driekappers met drie ruime woonlagen en verschillende plattegronden. Verspringende woonkappen en topgevels, bekleed met 'western red shingles', verlenen de huizen een asymmetrisch beeld. De woningen herbergen inpandige, ondergrondse garages. Binnen deze gebouwde hiërarchie is een ding eenduidig: alle woningen zijn in een gevarieerde jaren dertig stijl ontworpen en onderscheidend door de afwisselende baksteendetaillering.

Projectinformatie

opdrachtgever

Hopman Interheem Groep

locatie

Laan van Avantgarde, Francis Picabiastraat, Rotterdam

oplevering

2007 ©​Molenaar & Van Winden architecten

uitvoering

Dura Vermeer, Rotterdam

fotografie

Luuk Kramer