toon_tekst »
« verberg_tekst

Waterhof Nieuw-Vreeswijk, Nieuwegein

Eenheid in veelheid

Nederland is een waterland bij uitstek, getuige de verschillende projecten aan, rond en op (eilanden) water waar ons bureau bij betrokken is. Voor Nieuw Vreeswijk, gemeente Nieuwegein, ontwierpen wij rond een U-vormig haventje met hof een serie eengezinswoningen van twee lagen met kap. En aan het eind daarvan drie appartementengebouwen van zes lagen. Gelegen op de kruising Merwedekanaal en Vaartse Rijn, was de deze locatie ooit een havengebied en bedrijventerrein. De Nijl Architecten in samenwerking met Giorgio Grassi tekenden het stedenbouwkundig plan voor deze woningbouwlocatie.

lees_verder » « sluit_tekst

Kernvraag in het ontwerp was hoe de woningen rond de haven tot één geheel samen te voegen, zonder afbreuk te doen aan hun herkenbare individualiteit. Inspiratie hiervoor vonden wij in het Begijnhof van Brugge en de pleinen van het Franse Arras. De woningen kregen verschillende beukbreedten en afhankelijk daarvan diverse gevelfronten en kleuren in schakeringen van wit, beige en okergeel. Eenheid in veelheid bereikten wij door de woningen te 'binden' door ze standaard langskappen te geven. Witte woningen, afwijkend in maat en uitvoering, accentueren de hoofddoorgangen en de kop van het plan. Elke woning geeft de mogelijkheid om te wonen op de begane grond of de verdieping, dan wel in een combinatie van beide. De appartementengebouwen zijn in een ensemble van drie 'veemgebouwen' ontworpen, naar voorbeeld van oude, robuuste havenvemen (magazijnen). Evenals hun historische voorbeelden hebben ze grote, heldere, verticaal gelede volumes en hoge kappen. Gelegen op de havenkop en met balkons op alle hoeken, bieden ze de bewoners mooie 'views'. De gevels zijn okergekleurd met contouren van oranjerode baksteen. Ze vormen een krachtig gebaar dat contrasteert met de intimiteit van de hof.

Projectinformatie

opdrachtgever

VOF Vreeswijk-Noord (Heijmans Vastgoed en De Principaal)

locatie

Waterhof Nieuw Vreeswijk, Nieuwegein

oplevering

2007 ©​Molenaar & Van Winden architecten

uitvoering

Heijmans Bouw

fotografie

Theo Baart