toon_tekst »
« verberg_tekst

Centrumplan, Drunen

Tussen kerk en raadhuis

Aan het Raadhuisplein van Drunen verrezen naar ons ontwerp een groot wooncomplex met publieke functies (1e fase) en op het daarachterliggende terrein vier woonblokken (2e fase). Het rustige plein met bomen ademt de typische sfeer van de Langstraat: het grote wooncomplex ligt ingeklemd tussen de geestelijke en wereldlijke macht, tussen de Lambertuskerk en het naoorlogse stadhuis met trapgevel. De voormalige pastorietuin vormt de perceelgrens van het complex. Daarachter, aan de Stationsstraat, bevinden zich de vier woonblokken.

lees_verder » « sluit_tekst

Het bakstenen L-vormige gebouwencomplex aan het Raadhuisplein bestaat uit een ensemble van verspringende delen met in de plint winkels, horeca en ruimten voor dienstverlening. De appartementen bevinden zich op de drie daarboven liggende verdiepingen: de eerste twee etages achter grote verticale ramen, de derde met de forse ronde dakkapellen op de mansardeverdieping.

Een ranke boogarcade van staal en glas loopt als een glinsterend dun lint langs de winkels en terrassen aan de pleinzijde. In de gevels zijn verschillende ambachtelijke metselverbanden en reliëfs aangebracht. Het noppenpatroon op de zijgevel is van Anne Sijbrands te Kats; de utivoering daarvan is gedaan door Geert Weerstand te Urk. Kap en dakkapellen zijn uitgevoerd in gefelst zink. Binnen de L-vorm aan de achterzijde bevindt zich een publieke hof. Langs de rand loopt een arcade (zowel zonnedek als vluchtweg) waaronder geparkeerd kan worden en met een entree naar de parkeergarage.

De vier appartementengebouwen in het parkje aan de Stationsstraat hebben eveneens drie woonlagen. Ze zijn ingetogener van aard en ontlenen hun monumentaliteit goeddeels aan hun opvallende rode dakbekleding. Tweekleurige baksteen in gevarieerde patronen sieren de kopgevels. Elk gebouw heeft een stallinggarage met bergruimten op de begane grond.

Projectinformatie

opdrachtgever

De Wit Projectmanagement, Drunen

locatie

Raadhuisplein, Stationsstraat, Drunen

oplevering

2006 ©​Molenaar & Van Winden architecten

uitvoering

Gebr. De Wit, Drunen

fotografie

Ossip van Duivenbode, Theo Baart