toon_tekst »
« verberg_tekst

De Laak Pyloon, Amersfoort-Vathorst

Hollandse en Venetiaanse stadsensembles bij de Randmeren

Opnieuw een waterstad, tevens vinex-locatie, waar ons bureau bij betrokken werd: Vathorst De Laak, gelegen tussen Amersfoort en de Randmeren. De Laak 1a is een nagenoeg vierkant eiland met drie blokken woningen rondom een hof. Ons ontwerp valt binnen het stedenbouwkundige plan van Adriaan Geuze (West 8) die met het hele gebied een Hollandse grachtenstad voor ogen stond met dichte bebouwing, straten, parken, plantsoenen en grachten, alles omringd door water. Voor dit gebied ontwierpen wij zeven appartementen, acht beneden- en bovenwoningen en 35 grondgebonden woningen.

lees_verder » « sluit_tekst

17de eeuwse Hollandse en Venetiaanse stadsensembles inspireerden ons ontwerp van gevarieerde gevelwanden met enkele, dubbele- en driedubbele breedtes. De woningen zijn drie lagen hoog, hebben soms een extra verdieping, identieke plattegronden en balkons. Vanaf de andere eilanden is De Laak bereikbaar via een brug. De hoofdentrees liggen aan het opgetilde dek, rondom de als plantsoen ingerichte hof. Onder dit dek, op maaiveldniveau, bevinden zich per woning een privéparking en de tweede entree, waarachter zich - in de meeste gevallen - een zogeheten 'waterkamer' ligt die toegang geeft tot een aanlegsteiger aan het water.

De hoogte van de panden kan worden uitgebreid met een voorgeschreven schilddak met dakkapel. Behalve baksteen, is voor enkele speciale gevels aluminium en (geglazuurde) baksteen toegepast. Versierde kroonlijsten en metalen sierhekken vormen een elegante dakbeëindiging van het geheel. Afwijkend in het plan is het blokje huurappartementen van vier verdiepingen dat met zijn extra hoogte de visuele overgang vormt naar de woontorens van Kollhoff die als hoogbouwbakens in het plan zijn opgenomen.

Projectinformatie

opdrachtgever

Heijmans Vastgoed, Amersfoort (tevens ontwikkelaar)

locatie

Griendweg, Amersfoort

oplevering

2008 ©​Molenaar & Van Winden architecten

uitvoering

Heijmans Bouw, Amersfoort

fotografie

Massimiliano Murra