toon_tekst »
« verberg_tekst

Markt, Cuijk

Dorpse maat en schaal bij een opvallend woongebouw

Hoe komen wij tot een overtuigende aansluiting van oud naar nieuw? Deze prangende vraag kwam aan de orde bij de opdracht van Woonstichting Mooiland voor een woonblok in Cuijck met zorgvoorzieningen en 35 appartementen in de sociale huursector. De locatie lag op het scharnierpunt van een uitbreidingsgebied met zowel villa's en landhuizen uit de jaren dertig als met tweekappers en losse woningen uit de naoorlogse periode.

lees_verder » « sluit_tekst

Wij besloten aan te knopen bij de in het tuinenlandschap gelegen vooroorlogse architectuur, met handhaving van de dorpse maat en schaal. Zo ontstond er een bakstenen appartementengebouw van drie lagen op een plint. De woningen liggen achter afgeschuinde gevelplaten met daartussen diep naar binnen gelegde balkons. Door de gevel op deze manier pandsgewijs te geleden is er een marktwand ontstaan van open (balkons) en dicht (woningen), licht en schaduw, die wordt onderbroken door de twee entreepartijen met dakpannenbekleding. Deze vorm van bekleding herhaalt zich aan de achterzijde waar zich achter een steil dak van pannen en dakschilden de galerijen bevinden. Veel aandacht is besteed aan de toepassing van ambachtelijke baksteen, de detaillering van dakpannen en de toepassing van warme aardkleuren. In de plint bevinden zich tussen huisartsenpraktijk en apotheek de eerdergenoemde entrees. Van hieruit leiden gangen en liften naar de galerijen die toegang geven tot de woningen. Aan de achterzijde bevindt zich een half verdiepte autostalling in twee lagen.

Projectinformatie

opdrachtgever

Woonstichting Mooiland Maasland, Grave

locatie

Markt, Cuijck

oplevering

2009 ©​Molenaar & Van Winden architecten

uitvoering

Aannemersbedrijf Van Bergen bv, Beuningen

fotografie

Ruud Peijnenburg