toon_tekst »
« verberg_tekst

Huis Boevé, Rotterdam

Conservering, reconstructie en herbestemming tot representatieve kantoorruimte van een internationaal beroemde villa uit de periode van het Nieuwe Bouwen, met handhaving van het karakter van dit bijzondere pand. Voor deze opgave stonden wij in 2010 toen Molenaar &Co architecten gevraagd werd om deze witte villa tegenover museum Boijmans geschikt te maken als kantoorruimte voor de nieuwe eigenaar. Het huis stamt uit 1933 en was oorspronkelijk de praktijkwoning van de arts Boevé. De Nieuw-Zakelijke villa werd ontworpen door het architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt, is Rijksmonument en maakt deel uit van het Rotterdamse museumkwartier.

lees_verder » « sluit_tekst

In zijn oorspronkelijke versie bezat het huis een functionele indeling,compact gescheiden in praktijk en privé ruimte, maar ook in ruimtes voor ouders, kinderen en personeel. Deze indeling verloor zijn logica bij de verschillende functieveranderingen die de villa in de loop der jaren onderging, meestal als kantoor. De wijzigingen konden overigens wel goed worden gerealiseerd door de flexibele constructie van staalskelet en houten vloeren die het huis oorspronkelijk bezit, waardoor vele wijzigingen mogelijk waren zonder het karakter te verliezen. Tijdens het ontwerpproces hebben wij de originele structuur opgezocht wat leidde tot een logische nieuwe indeling met een royale entreehal en representatieve kantoorruimten op de begane grond en een open trapverbinding naar de en 1eetage en dakverdieping. Behalve deze ruimtelijke ingrepen, ondergingen de stalen ramen, hekwerken en het stuuk- en metselwerk een intensieve restauratie en conservering.

Projectinformatie

opdrachtgever

Sakato Holding bv, Barendrecht

locatie

Museumpark 9, Rotterdam

oplevering

2010-'11

uitvoering

Eigen beheer

fotografie

Jannes Linders