toon_tekst »
« verberg_tekst

Paviljoen Eemnes

'Een markante, inspirerende, beeld en sfeerbepalende vorm' was het uitgangspunt voor ons ontwerp van de uit metaal en glas opgetrokken koperkleurige folie in het centrum van Eemnes. Deze maakt deel uit van het in september 2012 geopende winkelcentrum De Minnehof, ontwikkeld door Leyten©. Dit is op zijn beurt weer de uitkomst van de vernieuwing van het dorpshart waarmee de gemeente Eemnes vanaf 2005 bezig was. Naast woningen en winkels voorzag het beeldkwaliteitsplan van Van der Goes architectuur en stedenbouw, in twee beeldbepalende paviljoens waarvoor wij de ontwerpopdracht kregen. Eén daarvan werd gerealiseerd met bakker Tetteroo als gebruiker.

lees_verder » « sluit_tekst

Het paviljoen is een expressief baken in een neo-traditionele omgeving. Een veelhoekig transparant gebouwtje met vitrines in de pui, gericht op het voetgangersgebied en met nadruk op de geheel te openen gevel aan het terras. Het gebouwtje heeft een diamantvorm, gerealiseerd door een staalconstructie. Deze werd het uitgangspunt voor het veelvormige dak dat wordt bekroond met een geometrisch 'geplooide' schoorsteen. Het geheel is bedekt met een koperkleurige aluminium felsbekleding. De complexe schoorsteenvorm maakt dat goten en diverse installaties - waaronder voor klimaat en afzuiging – onzichtbaar in het dak konden worden opgenomen. Het luchtige interieur heeft een donkere achtergrond waarin enkele zitjes, een toonbank en afbakinstallatie zijn geplaatst.

Projectinformatie

opdrachtgever

Gemeente Eemnes

locatie

Laarderweg 24a, Eemnes

oplevering

2012

uitvoering

Bouwbedrijf Goldewijk bv, Doetinchem

fotografie

Luuk Kramer