toon_tekst »
« verberg_tekst

Koningsdaal, Nijmegen

Koningsdaal Nijmegen: Nieuw naast raw

Ze staan er nog langs de Waal: de voormalige fabriek van Honig, de spinnerij Nyma en de Vasim. Een herinnering aan het vroegere industriële landschap daar. Nu leeg en raw, verontrustend aantrekkelijk en wachtend op een definitieve besteming. Maar voorlopig is de Honigfabriek een broedplaats voor culturele activiteiten en de Nyma een dancecenter. In de schaduw hiervan en sterkt contrasterend, ligt de nieuwe wijk Koningsdaal. Molenaar & Co ontwierp hiervoor in opdracht van BPD ontwikkeling en de Trebbe Groep, vijf half gesloten huizenblokken in een vroeg 20steeeuws architectuuridioom. Het stedenbouwkundig plan is van de gemeente Nijmegen met Peter Hoesbergen als supervisor.

lees_verder » « sluit_tekst

Koningsdaal ligt aan de westkant van het Waalfront, aan de voet van de nieuwe Waalbrug en is met het bestaande Waterkwartier uitgegroeid tot een nieuwe stadswijk. Deze bevindt zich tussen de Weurtseweg en de op dijkniveau gelegen Laan van Oost-Indië, richting Waal, waardoor een trapsgewijze bebouwing ontstond. De rond binnenterreinen gelegen blokken bestaan uit monumentale herenhuizen met een omvang van 130 tot 220 m2. Een appartementengebouw met 19 appartementen (ca. 75 m2) en een atelier in het waaiervormige blok zijn afwijkend binnen deze herenhuizenritmiek.

Het bijzondere uiterlijk van de wijk sluit aan op het ‘Louis Couperus’-achtige karakter van de gewilde Nijmeegse wijk Bottendaal uit het begin van de vorig eeuw. In Koningsdaal kent die negen stijlvariaties van neo-renaissancistisch tot en met zakelijk en alles daartussenin. Zo hebben de woningen kenmerkend wit lijstwerk, ritmische raampartijen, erkers en mansarde daken. Een en ander is extra aangezet met ornamenten, hoektorentjes en royale, ook weer witte kroonlijsten. Binnen deze romantische thematiek bevinden zich twee contrasten: de vier aaneengeschakelde strakke herenhuizen ‘Nieuw Nyma’ met bogen in de gevel en het traditionele groepje rijwoningen langs de Winselingseweg. De eerstgenoemde zijn een verwijzing naar de brugbogen over de Waal en de gevel van de voormalige spinnerij; de rijwoningen naar het tegenover gelegen, fraai verzorgde PGEM elektriciteitsgebouw. De achtertuinen van de huizen grenzen aan de binnenterreinen met voor elke bewoner een parkeerplek. Bij enkele hoekwoningen is de tuin verruild voor, of versmald tot een studio met dakterras. Die maakt een visuele verbinding met de om de hoek gelegen rij herenhuizen.

Projectinformatie

opdrachtgever

BPD ontwikkeling

locatie

Winselingseweg, Weurtseweg en Laan van Oost Indie, Nijmegen

oplevering

2015-2018

uitvoering

Trebbe Groep, Enschede

fotografie

Molenaar & Co architecten