toon_tekst »
« verberg_tekst

Ons Gebouw, Hilversum

Gerestaureerd en herbestemd

Even ten zuiden van het Hilversumse centrum bij de Haven ligt 'Ons Gebouw', het voormalige pand van de Hilversumsche Bestuurdersbond. De blokvormige bakstenen gevel met verspringende horizontale en verticale bouwmassa's, accenten en prominente entree stamt uit 1932 en werd ontworpen door de architect Jacobus van Laren. Na een haalbaarheidsonderzoek, kregen wij in 2008 van Dudok Ontwikkeling te Hilversum opdracht om het pand te restaureren en her te bestemmen tot 18 jongerenstudio's.

lees_verder » « sluit_tekst

Het oorspronkelijke gebouw telde twee lagen. Onbetwist hart en ruimtelijk hoogtepunt was de grote zaal met podium die doorliep tot aan het dak. Daar omheen lagen verschillende vertrekken, aanvankelijk functioneel maar door de jaren heen dichtgeslibd als gevolg van de verschillende bestemmingen die het gebouw onderging. In het herbestemmingsplan is deze kern weer opengemaakt en is er - met het oog op de opdracht en ter vergroting van bruikbare ruimte - in de grote zaal een extra verdieping aangebracht waardoor het aantal etages op drie kwam. Op de plek van de voormalige grote zaal staat nu centraal in het pand een forse met hout beklede koker waar de installaties en bergruimten zijn ondergebracht. Daar omheen loopt een nieuw trappenhuis waaraan vervolgens de woonstudio's liggen. Het zijn zelfstandige eenheden van ca. 30 tot 50 m2, elk uitgerust met een unit voor keuken- en sanitaire voorzieningen.

Aan het exterieur is het beschadigde metselwerk vervangen, zijn de aangetaste betonnen en metalen onderdelen gerepareerd, de stalen kozijnen vervangen door aluminium 'look alikes', een aantal glas-in-loodramen hersteld en is de voorgevel gereconstrueerd naar het oorspronkelijke ontwerp, met uitzondering van de brede luifel boven de hoofdingang die functioneel niet meer gewenst is en al jaren geleden verdwenen was. Ons gebouw is nu een 'thuis' voor jonge cliënten van Sherpa zorgbemiddeling.

Projectinformatie

opdrachtgever

Dudok Ontwikkeling, Hilversum

locatie

Havenstraat 139, Hilversum

oplevering

2010

uitvoering

Bouwbedrijf Aalberts bv, Loosdrecht

fotografie

Luuk Kramer, Molenaar & Co architecten