toon_tekst »
« verberg_tekst

Villa KiMi te Overveen

Een kopie of ‘bewerking’ van het origineel?

In 2015 werd Molenaar & Co architecten benaderd door de familie Vossers-Sippens die gefascineerd was door huis De Bruyn in Schiedam. Een monument van Nieuw-Zakelijk Bouwen uit 1930, destijds ontworpen door architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt voor een van de directeuren van de Van Nelle-fabriek in Rotterdam. De familie Sippens had de volgende wens: bouw een villa voor ons, met de organisatie, ruimtelijkheid en esthetiek van huis De Bruyn als uitgangspunt. Het werd een 'bewerking van', afgestemd op de wensen van de initiatiefnemers, op het bestemmingsplan- en de Welstandseisen van de gemeente Bloemendaal en met toepassing van de modernste technieken op het gebied van comfort en energieprestatie. De villa werd zomer 2016 opgeleverd.

lees_verder » « sluit_tekst

Villa Kimi ligt in het bijzondere Welstandsgebied voor villa’s in Overveen met een waaier aan architectuurstijlen waaronder de Amsterdamse School als dominant. Misschien om deze reden is het huis juist een intrigerende bijzonderheid tussen de al aanwezige huizen. Villa Kimi heeft drie verdiepingen en is een compositie van geschakelde witgestuukte blokken, overkragende luifels, terrassen, stalen ramen en een erker, en vertoont op het eerste gezicht een frappante overeenkomst met huis De Bruyn. Joris Molenaar zegt hierover: ‘Het huis is in detailniveau een consciëntieuze bewerking van een architectuurstijl (het Nieuwe Bouwen) met de best mogelijke hedendaagse materialen en bouwtechniek. Er is voortdurend gestreefd naar een minimale milieu-impact door de keuze van 'groene' materialen. Onze bewerking van het Huis de Bruyn uit 1930 voor een state of the art modern woonhuis anno 2016, moet worden gezien in het verlengde van de inspiratie van huis de Bruyn op het ontwerp van het Typenserienhaus dat Walter Gropius in 1923 aan het Bauhaus lanceerde.’

Villa Kimi ligt met zijn achtergevel tegen een duin. In vergelijking met de plattegrondindeling uit 1930 is de entree naar het midden verlegd en het woonprogramma een kwart slag gedraaid. Dit sluit aan bij de locatie in Overveen en de woonwensen van de familie waarbij geen sprake meer is van huishouding met personeel zoals destijds, maar de keuken juist een woonfunctie heeft en het zicht op het terrein optimaal. Op de begane grond bevinden zich aan de zuidzijde de grote zit- eetkamer met erker, gericht op de voor- en zijtuin, een woonkeuken en een werkkamer op het oosten. Op de verdieping liggen verschillende slaapkamers, een badkamer en kleedkamer en op de tweede woonlaag een logeer- en dakkamer, de laatste in gebruik als kantoor aan huis. Sanitaire ruimten en het entreebordes zijn qua kleur en materiaaltoepassing betegeld naar historisch voorbeeld. De villa heeft een houtskeletconstructie met hoog isolerende opbouw en geïsoleerde stalen kozijnen. Het souterrain oogt en zoemt als een machinekamer: er staat een warmte- en koudeopslag in die gekoppeld is aan vloerverwarming en koeling. Een toe- en afvoerinstallatie voor warmteterugwinning zorgt voor een uitgebalanceerde ventilatie.

Projectinformatie

opdrachtgever

Fam Vossers-Sippens

locatie

Overveen

oplevering

juli 2016

uitvoering

2015-2016

fotografie

Luuk Kramer