toon_tekst »
« verberg_tekst

Onder de Linden, Arnhem

Het voormalig 19de eeuwse militair hospitaal Onder de Linden had een symmetrisch klassiek grondplan met een hoofdgebouw met uitwaaierende beddenvleugels in het midden, twee dienstwoningen daaromheen en een portierswoning als entree. Dit ensemble lag op een door de genie opgeworpen plateau in het glooiende landschap ten noorden van Arnhem, maar werd vanaf 1900 geleidelijk ingebouwd door de omringende tuinstad. Ons werd gevraagd om voor dit terrein een gedetailleerd stedenbouwkundig plan te maken met daarin nieuwbouwwoningen en gedeeltelijke restauratie en herbestemming van het voormalige hoofdgebouw, de portiers- en dienstwoningen.

lees_verder » « sluit_tekst

Kern van ons ontwerp bleef het voormalige hoofdgebouw waar omheen een ovaalvormige ruimte werd ontworpen eindigend in een lange lus. De ruïneuze zijvleugels van het hoofdgebouw werden afgebroken, ten gunste van blokjes met twee en driekappers langs de ovale weg. In het gebouw zelf kwamen aan beide zijden van de hoofdingang twee maal vier (huur)appartementen over vier lagen, iclusief de kapwoningen. De benedenappartementen liggen op de begane grond en op het niveau van het souterrain dat hiervoor werd uitgegraven. Het centrale trappenhuis is gehandhaafd maar kreeg een nieuwe entreestructuur. Naast de dienstwoning verrees een blokje met elf huurappartementen.

Uitgaande van het materiaalgebruik van het voormalige hospitaal zijn de overige gebouwen uitgevoerd in baksteen, maar in een contrasterende kleur geel. De koopwoningen rond het voormalige hospitaal refereren in stijl aan de architectuur uit de jaren dertig en sluiten daardoor aan bij de huizen uit de omliggende wijken. Vanwege het panorama-effect is gekozen voor zadeldaken met pannen. Erkers en balkons zijn gedetailleerd met lijstwerk van prefab beton. Voetpaden zijn aangelegd om het terrein met de naburige wijken te verbinden.

Het voormalige militaire hospitaal, de dienstwoning en portierswoning staan als ensemble op de gemeentelijke monumentenlijst. Het gehele project won in 2001 de Publieksprijs voor de beste bijdrage aan het Arnhems stadsschoon.


Projectinformatie

opdrachtgever

Combinatie Kuiper Vastgoed en Woningbouwvereniging Vivare, Arnhem

locatie

Onder de Linden, Lindenheuvel

oplevering

2000 ©​Molenaar & Van Winden architecten

uitvoering

Kuiper Bouw, Arnhem

fotografie

Harry Noback