toon_tekst »
« verberg_tekst

W.G. Witteveenplein, Rotterdam

In de jaren negentig werd de Kop van Zuid realiteit. Het voormalige haventerrein op de zuidoever van de Maas werd door de Erasmusbrug de gebouwde en mentale verbindingsschakel tussen de noord- en zuidoever van de Maasstad. Wat in de beleving van veel Rotterdammers een gedeelde stad was geweest, werd door de Kop van Zuid succesvol gecorrigeerd. Vanaf dat moment werden noord en zuid Rotterdam in stedelijk opzicht één. Het W.G. Witteveenplein ligt op de Kop van Zuid, in het centrum van de wijk Stadstuinen. Te midden van grootschalige woonblokken en openbare gebouwen mochten wij daar 48 statige stadswoningen realiseren.

lees_verder » « sluit_tekst

Rond het ovaalvormige plantsoen staan twaalf blokken met elk vier monumentale stadswoningen. Ze zijn als een geheel ontworpen en verbonden door een 'scherm' van paarse baksteen, een open boog die zich als een loggia gedraagt voor de daarachter gelegen dakterrassen. Oversized en in maatvoering overweldigend. Dat geldt evenzeer voor de twee verdiepingen hoge halfgebogen erkers van de twee middelste woningen. Naar voorbeeld van de erker van het door ons ontworpen particuliere woonhuis in de Schutterstraat te Delft zijn ook deze als het ware los van de gevel geplaatst en met een patroon van gekleurde, geglazuurde bakstenen gedecoreerd. De huizen zijn opgetrokken uit oranje en paarsbruine baksteen, hebben vier woonlagen en - behalve het dakterras - een tuin. Straten onderbreken de blokken en geven toegang tot het plein. De woonruimte op de eerste verdieping met entresol op de tweede etage, kijkt uit op het plantsoen. Door het flexibele ontwerp kan elke bewoner de indeling van zijn woning beïnvloeden.

Projectinformatie

opdrachtgever

Stadstuinen c.v., Rotterdam

locatie

W.G. Witteveenplein, Stadstuinen Kop van Zuid, Rotterdam

oplevering

1998 ©​Molenaar & Van Winden architecten

uitvoering

Ballast Nedam Woningbouw, Rotterdam

fotografie

Tom Croes