toon_tekst »
« verberg_tekst

Roomveldje, Enschede-Roomveld

Wederopbouw Roomveldje in Enschede-Roombeek

Op 13 mei 2000 joeg een vuurzee door de Enschedese wijk Roombeek, veroorzaakt door ontploffend vuurwerk, een catastrofe met veel slachtoffers die bekend werd als de Vuurwerkramp. Voor de wederopbouw van tuindorp Roomveldje, een deel van de wijk, werd een prijsvraag uitgeschreven. Deze hield in: het ontwerpen van 200 vervangende nieuwbouwwoningen en appartementen, met inbegrip van diverse woonzorgconcepten en handhaving van maximaal veertig woningen uit het 'oude' tuindorp. Basis vormde het stedenbouwkundige plan van Pi de Bruyn voor wederopbouw van de wijk, gebaseerd op het oude stratenpatroon van voor de ramp. Uit drie voorgelegde plannen kozen de bewoners het ontwerp van ons bureau.

lees_verder » « sluit_tekst

Voor ons herbouwontwerp van het oude tuinwijkje, hebben wij ingezet op nieuwbouw met een collectieve herinnering aan het oude Roomveldje met zijn karakteristieke tuindorpelementen: blokken huizen op een rechthoekig grondplan en een plantsoen, het Nachtegaalplein. Tot het nieuwe plan behoren ook de twee appartementenblokken langs de Roomweg. Het zijn strakke gebouwen van vier lagen met 73 royale levensbestendige huurappartementen, enkele penthouses, een plint met publieke voorzieningen en een parkeerkelder. Gescheiden door een straat, markeren ze als het ware de toegang tot het nieuwe Roomveldje daarachter. Dit gebied heeft een informeel stratenplant en vrije plattegrond van vier kavels met al dan niet aaneengesloten woningen, omgeven door tuinen en groen. Net als in het oude tuindorp zijn de woningen van baksteen, hebben hoge kappen met rode pannen en - evenals de appartementen - verschillende plattegronden. Onder de forse, steile kappen liggen goed indeelbare zolders. Aan het Nachtegaalplein bevindt zich een blokje gerestaureerde 'herinneringswoningen'. Dit markeert het punt tot waar de verwoesting toesloeg. De woonstraten zijn parkeervrij. Bewoners parkeren in hoven achter de woningen; bezoekers aan de randen van de buurt.

Projectinformatie

opdrachtgever

De Woonplaats, Groenlo

locatie

Gebied Roomweg, Stroinksbleekweg, Van Damstraat, Nieuwluststraat, Enschede

oplevering

2005 ©​Molenaar & Van Winden architecten

uitvoering

Bouwbedrijf Obdeijn, Deventer (appartementen), Vastbouw Oost, Rijssen (eengezinswoningen)

fotografie

Theo Baart