toon_tekst »
« verberg_tekst

Haderaplein, Haren

Een perfecte opgave

In 2004 kregen wij van Leijten en partners in Rotterdam de meervoudige opdracht voor het ontwerp van appartementen in drie bouwlagen aan het Haderaplein, inclusief een parkeergarage voor bewoners en bezoekers van het centrum van Haren. Het Haderaplein ligt in de schaduw van de fraaie met bomen beplantte Hortuslaan en Raadhuislaan en vormt zo de schakel tussen het klassieke Haren met zijn villa's en het centrum. Het plein was omgeven door een weelderig bomencarré waardoor het geheel meer het karakter had van een plantsoen dan van een parkeerplek. Deze perfecte locatie met zijn atmosferische omgeving vormde een enorme uitdaging voor ons bureau. Helaas kwam dit prijsvraagontwerp niet tot uitvoering.

lees_verder » « sluit_tekst

Vanwege de beperkte bebouwingsmogelijkheden (3000 m2) en het feit dat wij de appartementen zo ruimtelijk mogelijk wilden plaatsen, werd gekozen voor twee hol- en bolvormige appartementengebouwen die iets verdraaid van elkaar liggen. Door de verdraaiing was een gemeenschappelijk entreegebied mogelijk. Beide gebouwen liggen in een vijver; een loopbrug leidt naar de ingangen.

Door de verhoogde plantsoenligging zijn de gebouwen iets opgetild ten opzichte van de omgeving. Mede hierdoor en handhaving van de bestaande groenstrook naast de doorgaande weg, is woonprivacy gegarandeerd. Elke verdieping heeft vier luxe appartementen met gevarieerde plattegronden. Onder het plantsoen bevinden zich twee gescheiden parkeergarages: één voor de bewoners, de ander is openbaar. De gevels van de paviljoenachtige gebouwen zijn bekleed met houten singles; het groene dak is van gefelst aluminium. Royale dak- en balkonoverstekken worden gedragen door metalen kolommen. De fijnmazige gevelstructuur en de open oriëntatie op de omgeving verlenen de gebouwen een zwevende ruimtelijkheid.

Projectinformatie

opdrachtgever

Leyten©

locatie

Haderaplein, Haren

oplevering

1992 ©​Molenaar & Van Winden architecten

fotografie

Molenaar & Co architecten